DünyaGündemSağlık

Tüm dünya bu haberi bekliyor! Koronavirüs 2022’de bitecek mi?

2 yıldan fazla süredir mücadele ettiğimiz koronavirüs ne yazık ki yeni varyantlarla herkesin sağlığını tehlikeye atmaya devam ediyor. Uzmanlar ise 2022’de pandeminin gidişatının nasıl olacağına dair değerlendirmelerde bulunmaya devam ediyorlar.

Dünyanın dört bir yanından uzman isimler doğru şartlar sağlandığında koronavirüsün 2022 yılında sonlanacağını ifade ediyorlar. Örneğin Sözcü’nün haberine göre, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin eski yöneticisi Dr. Tom Frieden, “Bence doğru ilerlersek, Covid-19’un hayatlarımıza bu kadar hakim olmadığı bir 2022’ye sahip olacağız” açıklamasını yaptı.

Stanford Medicine’de epidemiyolog ve bulaşıcı hastalık uzmanı olan Dr. Yvonne Maldonado da Omicron varyantını değerlendirerek, “Hiçbirimiz Omicron’u gerçekten beklemiyorduk. Pekala, ipuçları vardı, ama tam olarak bilmiyorduk.” ifadelerini kullandı.

Enfeksiyon hastalıkları ve aşı uzmanı, fahri klinik profesörü Dr. John Swartzberg, “Kısa vadede – önümüzdeki altı hafta, dört ila altı hafta olmak üzere – hala oldukça zor geçeceğini tahmin ediyorum” dedi. “Swartzberg, işlerin gerçekten daha iyiye gittiğini görmeye Şubat ayından sonra başlayabileceğiz.” dedi.

Pek çok uzman, Omicron’a bağlı vaka yükselişinin yeniden ortaya çıkması durumunda “sessiz bir dönem” yaşanabileceğini düşünüyor. Swartzberg, Mart ayından ilkbahara veya yaza kadar geçen yılki gibi olacağına ve vaka sayısında sürekli bir düşüş olacağına inandığını aktardı. Swartzberg, Mayıs, Haziran ayları gibi daha iyimser bir tablo beklediğini aktardı.

Dr. Yvonne Maldonado da önümüzdeki yıllarda bağışıklık seviyesinin artacağına işaret ederken, koronavirüsün muhtemelen hiçbir zaman tamamen yok olmayacağını ifade etti.