Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Sigara ve alkol fiyatlarına yapılan ÖTV zammı geri mi alınıyor! Son dakika açıklaması yapıldı: İşte yaşanan süreç

Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken alkol ve sigara zamları hakkında açıklamalarda bulundu. Palandöken açıklamalarında Alkol ve sigara satışlarına yapılan yüksek orandaki zam, kaçakçılığı ve ölümleri arttıracağını belirtmiş ve bu fiyat artışlarının kaçak sigara ve alkol satışlarına yönelimi artıracağı için vergi kaybı da daha fazla olacağını ifade etmişti. Ayrıca Bendevi Palandöken daha önce yaptığı açıklamalarında alkol ve sigaraya yapılan yüzde 47.4 oranındaki ÖTV zammından vazgeçilmesi gerektiğini ifade etmişti.

GERİ ALINMALI

Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken daha önce yaptığı açıklamalarında alkol ve sigarada yüzde 47.4 oranındaki ÖTV artışının enflasyonun üzerinde olduğunu ve halkın alım gücünü zorlayacağını belirtmişti ve bu durumun kaçak alkol üretimi ve satışını arttırabileceğini bildirmişti. Bu konu hakkında  Palandöken açıklamalarında şu ifadelere yer vermişti:

YAPILAN AÇIKLAMA

“Bu fiyat artışları kaçak sigara ve alkol satışlarına yönelimi artıracağı için vergi kaybı da daha fazla olacaktır. Bununla birlikte kaçak alkol yapımına yönelim artacaktır. Bu da kaçak alkolden ölümleri daha da yükseltecektir. Fiyat artışlarının özellikle bu ürün grubunda doğrudan kaçağa yönelimi artırdığı unutulmamalı.

SATIŞLARIN ÖNÜNE GEÇİLMEZ

Enflasyon üzerinde sigara ve alkole yapılan bu orantısız zam artışından esnafın olumsuz etkilenmemesi, vatandaşın kaçağa yönelmemesi hem de devletimizin vergi kaybı yaşamaması için vazgeçilmeli. Çünkü dolaylı vergi gelirlerinde devletin alkolden 2-3 milyar, sigaradan ise 3-4 milyar olmak üzere ortalama 6-7 milyar lira yıllık kaybı var. En önemlisi zam ile alkol ve sigara satışlarının önüne geçilmez. Yapılması gereken halkımızın bilinçlendirilmesidir. Bunun için de alkol ve sigaranın zararları her platformda anlatılmalı”

HABERDAR EDECEĞİZ

Bu açıklamaların ardından vatandaşlar bu zamların geri alınıp alınmayacağı hakkında araştırmalarına başladılar. Çok sayıda vatandaş tarafından bu zamların geri alınması talep ediliyor ve bu zam hakkında herhangi bir gelişme bulunmuyor. Ancak bir gelişme olduğunda okuyucularımızı anlık olarak haberdar edeceğiz.