Genel

Araç kullananlar dikkat: Zaman daralıyor! Ehliyetlerle ilgili değişiklik için ceza uygulanabilir!

1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren İçişleri Bakanlığı’nın ehliyet, kimlik ve pasaport ile ilgili değişiklik kararına göre eski ehliyete sahip vatandaşların artık yeni çipli ehliyete geçmesi gerekiyor. Bu kapsamda tanınan son süreye kadar ehliyet değişikliğinin yapılması gerekiyor. Aksi takdirde para cezası ile karşılaşabilirsiniz! İşte detaylar…

Ehliyet Yenileme İşlemleri

Ehliyet yenileme işlemlerinde farklı ücretler uygulanıyor. Buna göre:

Eski tip ehliyet yenileme: 15 lira
Yeni tip çipli ehliyet yenileme: 345 lira olarak belirlendi.

İlk kez ehliyet alacaklar için kayıt ücreti sınıfına göre şöyle:

A, F, engelli A: 715 TL

B, engelli B: 1.461 TL

C, E: 2 bin 208 TL

Ehliyet Yenileme Başvurusu

İlk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 çağrı merkezinden veya ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresi üzerinden randevu almanız gerekiyor. Randevusuz işlem yapılmıyor. Eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmelisiniz. Sistem, iptalden sonra aynı gün içinde yeniden randevu vermiyor.

Başvuruda gerekli belgeler ise şöyle açıklandı:

Nüfus cüzdanı, eski sürücü belgesi, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan, Adli Sicil Belgesi (elektronik ortamda sistemden kontrol ediliyor. Ayrıca e-Devlet üzerinden temin edilebilir), ‘sürücü olur’ yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu.

Sağlık raporunuzu temin etmenizden itibaren, iki yıl içinde ehliyeti almanız ya da yenilemeniz gerekiyor.