EkonomiGündem

Sebze ve meyve fiyatları rekor kırdı! Tarlada 2 TL olan ürün 9 TL’ye satılıyor: 8 liraya alıp müşteriye 28 liraya satılıyor

Marketler ve pazar yerlerindeki fiyatları rekor seviyelere kadar çıktı. Ancak bu kadar pahalı olmasının yanı sıra çiftçi bir şey kazanmıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre, ocak ayında çiftçide 2 TL olan elma markette 8,79 TL’ye, 1,5 TL olan portakal 6 TL’ye ve 8 TL olan yeşil mercimek 27,5 TL’ye satıldığı görüldü. Tarladaki ürün tüketiciye ulaşana kadar ortalama olarak 4,5 kat daha da pahalılaşıyor.

FİYAT FARKI 4,5 KATA KADAR ÇIKTI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) 2022 Ocak ayına üretici-market fiyat farkını açıkladı. Buna göre, ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı 4,5 kata yaklaştı. Ocak ayında üretici ile market arasında fiyat farkı en fazla yüzde 339,50 oldu. Bu fiyat farkı ise elma için geçerli. Elmadaki fiyat artışını yüzde 293,65 kuru soğan, yüzde 287,10 portakal, yüzde 236,19 yeşil mercimek, yüzde 224,04 marul ve yüzde 222,38 nohut takip etti.

ÜRETİCİDE 2 LİRA

Üreticide 2 lira olan elma 8 lira 79 kuruşa, 63 kuruş olan kuru soğan 2 lira 48 kuruşa, 1 lira 55 kuruş olan portakal 6 liraya, 8 lira 18 kuruş olan yeşil mercimek 27 lira 50 kuruşa, 2 lira 8 kuruş olan marul 6 lira 74 kuruşa, 8 lira 40 kuruş olan nohut 27 lira 8 kuruşa, 2 lira olan limon 6 lira 14 kuruşa satıldı.

AÇIKLAMA YAPILDI

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar ise bir açıklama yaptı. Bayraktar açıklamalarında Ocak ayında, markette 43 ürünün 37’sinde fiyat artışı, 5’inde fiyat azalışı görüldüğünü belirterek şöyle devam etti:

“Üreticide ise 35 ürünün 19’unda fiyat artışı, 5’inde fiyat azalışı meydana geldi. Üreticide 11 üründe fiyatlar değişmezken, markette 1 ürünün fiyatı değişmedi.

Ocak ayında fiyatı en fazla artan ürün, marketlerde sivri biber, üreticilerde maydanoz olurken, marketlerde ve üreticide fiyatı en fazla düşen ürün kuru soğan oldu. Pirinçte ise fiyat değişimi yaşanmadı.”

FİYATLAR NEDEN ARTTI?

Bayraktar, fiyatlardaki değişimin nedenine bağlı olarak, ocak ayında hava sıcaklıklarının normallerinin altında gerçekleşmesi ve ülke genelinde kar yağışlarının fazla olmasına bağladı. Bayraktar açıklamalarında kar yağışları nedeniyle yurdun pek çok yerinde üreticinin tarlasına giremediğine, ürünlerin kar altında kaldığına ve hasadın zorlaştığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Salatalık, kabak, yeşil fasulye, biber, domates, patlıcanda içinde bulunduğumuz dönemde arz örtü altından sağlanmakta olup, hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte bitki gelişiminin yavaşlamasına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyat artışına yol açtı.

Kışlık sebzelerden ıspanak, pırasa, lahana, karnabahar gibi ürünlerde de düşük hava sıcaklıkları nedeniyle ürünlerin yavaş gelişmesinin yanı sıra, tüm ülkemizi etkisi altına alan düşük hava sıcaklıklarının kışlık sebzeleri olumsuz etkilemesi de fiyatlarda artışa yol açtı”