EkonomiGündem

Karar Resmi Gazete’de resmen yayımlandı! Banka kredilerinde faiz oranları düşürülecek mi?

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan kararla birlikte Merkez Bankası’na faiz yetkisi verildiği açıklandı. Kararın ardından bankaların kredi faiz oranlarını düşürüp düşürmeyeceği tartışılmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklama ise Prof. Dr. Sefer Şener’den geldi.

Merkez Bankası’na verilen yeni yetkiyle birlikte faiz oranlarına üst sınır koyulacağı ve bankaların da daha ucuza mevduat toplayacakları belirtilirken bunun bankaların daha ucuza kredi verme yollarını açtığı ifade edilirken konuyla ilgili uzman açıklamaları şöyle oldu:

“Bu sistem Merkez Bankası’na bir yetki verdi. Yani Merkez Bankası şunu yapacak. Aynı TL hesaplarda olduğu gibi muhtemelen yüzde 17-18 oranında bir üst sınır koyacak. Bu şu manaya geliyor. Siz ‘Kur korumalı mevduattan yararlanacağım’ dediğinizde banka size Merkez Bankası üst limit koyduğu için örneğin paranızı yüzde 17’den alabilirim diyecek.”

“Doğal olarak banka mevduatı yüzde 17 topladığı zaman masraflarını koyun, bunu vatandaşa kredi olarak vereceği zaman bir iki puan da üzerine koyup bunu verecek. Kur korumalı mevduat sistemi çok ciddi anlamda getirileri olan bir sistemdir. Kurumlar vergisindeki istisna ile birlikte işletmelerden yoğun bir şekilde talep gelecek.”

“Sayın Bakan da belirtti. 10 milyar doların üzerinde talep bekleniyor. Şuan kurdaki dalgalanmanın durmasındaki ana sistem budur. Bu sistem Merkez Bankası’na verilen yetkiyle vatandaşın daha ucuza konut kredisi, taşıt kredisi ve ihtiyaç kredi alması demektir. Aynı zamanda işletmelerin de daha ucuza kredi alması demektir.”