Ekonomi

Sağlık sigortası olmayanlar dikkat! Bu belge olmazsa hiçbir sağlık hizmetinden ücretsiz faydalanamayacaksınız! Başvuru yapmanız gerekiyor!

Genel sağlık sigortası olmayan vatandaşlar, kamu hastanelerinde hiçbir hizmetten ücretsiz yararlanamıyor. Genel sağlık sigortasından yararlanabilmek için öncelikle gelir testi yaptırılması gerekiyor. Gelir testi yaptırdıktan sonra ne yapılacak, gelir testi başvurusu için gerekli belgeler nelerdir, e-Devlet üzerinden gelir testi yapılır mı gibi soruların yanıtları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Kamu hastanelerinde ücret ödemeden muayene ve tedavi olmak isteyen vatandaşların mutlaka sağlık sigortası sahibi olması gerekiyor.

Gelir Testi Yaptırmak Zorunlu Mu?

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların genel sağlık sigortası yaptırabilmeleri için öncelikle gelir durumları göz önünde bulundurulur. Gelir testi sayesinde vatandaşların geliri tespit edilir ve bunun sonucunda sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanıp yararlanmayacağı belirlenir. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödemeyeceklerini belirleyen teste gelir testi adı verilir. Sağlık sigortası olmayan vatandaşların bu testi yaptırması şarttır. Çalışmayan ve sigortası bulunmayan her vatandaş gelir testi yaptırmak zorundadır.

Gelir Testi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gene sağlık sigortası yaptırmak ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmak için belirli tarihlerde başvuru yapılması gerekir. Genel sağlık sigortası kapsamında resen tescil edilen kişilere durumlarını belirten bir tebligat gönderilri. Gelirin aynı hanede yaşayan aile içinde kişi başına düşen tutarı asgari ücretin 3’te 1’nin altında olanlar, bu tebliğden itibaren 1 ay içinde gelir testi yaptırmalıdır. Gelir testi başvurusu, tebligat alan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarıdır.

e-Devlet Üzerinden Gelir Testi Yapılır Mı?

Genel sağlık sigortası kapsamına girmek ve hastanede ücretsiz muayene olmak için gelir tespiti başvurusu e-Devlet kapısı üzerinden yapılamıyor. Gelir testi başvuruları sadece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığıyla tamamlanır. Ancak e-Devlet üzerinden gelir testi başvuru sonucu sorgulaması yapılabilir.