Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Bekar, evli ve çocuklu çalışanlar dikkat! Asgari ücrette flaş gelişme: Bakan Bilgin son dakika duyurdu

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına ilişkin esaslar Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemelerinde Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulanmayacağı belirtilen karar Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Gelir Vergisi Genel Tebliği ismi ile paylaşılmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan bu tebliğ ile Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirilen asgari ücretin vergi dışı tutulmasına ilişkin düzenlemenin uygulama esasları belirlenirken, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren asgari ücret istisnası uygulamasına yönelik örnekler de kamuoyu ile paylaşılmıştı.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANMIŞTI

Konu ile ilgili olarak yeni düzenleme doğrultusunda 2022 yılı için belirlenen asgari ücret tutarı olan 5 bin 4 liradan sadece sigorta kesintileri yapılacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmayacağı belirtilirken net asgari ücret ise 4 bin 253 lira 40 kuruş oldu. Bunun yanı sıra asgari ücretin üzerinde ücret alanların ise asgari ücrete isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisi alınmayacağı da Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile gün yüzüne çıktı.

VERGİ İSTİSNASI

Yine brüt asgari ücret tutarına isabet eden kısmı da damga vergisinden istisna tutulacağı belirtilen tebliğde örnek verilecek olursa brüt ücreti 8 bin lira olan bir çalışandan istisna nedeniyle 638,01 lira gelir vergisi, 37,98 lira damga vergisi alınmayacağı paylaşıldı.

Bununla beraber istisnanın kapsamı ve uygulamasına ilişkin detaylı bilgiler paylaşılan tebliğde asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri gelir vergisinden istisna edilirken, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, hizmet erbabının ilgili aydaki gelirine ilişkin verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirleneceği paylaşıldı.

BAKAN BİLGİNİN AÇIKLAMASI

Bunun yanı sıra yaklaşık iki hafta önce de AGİ hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir açıklama yapmıştı. Asgari geçim indiriminin (AGİ) maaşlardan kesilmesine ilişkin soru Bakan Vedat Bilgin’e yöneltilmişti ve yanıt şu şekilde olmuştu:

“İş Kanunu’nun 62’nci maddesi öyle bir kesintinin yapılmasını mümkün görmüyor. ‘Bu kesintiyi yapamaz’ diyor. Siz brüt değil net maaş üzerinden alıyorsunuz. İşvereniniz yanlış yapıyor, ‘Ücretler geriye gidemez’ diyor. Brüt maaş alsaydınız size o parayı vereceklerdi, şu anda yapılan işlem yanlış, hukuka aykırı. İşverenleriniz o uygulamayı yapamaz. Sizin maaşlarınız geri gitmez. Yanlış hesaplama yapıyorlar, kanun çok açık”

UYGULAMA ÖNCESİ AGİ BÖYLE OLACAKTI

Bununla beraber olarak AGİ kaldırıldı ancak bekar, evli ve çocuklu çalışanlara eski uygulama üzerinden AGİ veriliyor olsaydı alacakları tutarlar aşağıdaki gibi olacaktı. Yani şu anda AGİ kaldırıldı ve mevcut net asgari ücretin içinde tüm ödemeler bulunuyor.

Bekar 402 TL

Evli eşi çalışmayan 481,5 TL

Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 543 TL

Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 603 TL

Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 684 TL

Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 684 TL

Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 684 TL

Evli eşi çalışan 402 TL

Evli eşi çalışan 1 çocuklu 462 TL

Evli eşi çalışan 2 çocuklu 522 TL

Evli eşi çalışan 3 çocuklu 603 TL

Evli eşi çalışan 4 çocuklu 643,5 TL

Evli eşi çalışan 5 çocuklu 684 TL