Ekonomi

Milyonlarca vatandaşın ücretsiz hakkı var, fakat kimse bilmiyor! SMS ile hakkınızı sorgulayarak başvuru yapabilirsiniz!

Türkiye’de milyonlarca vatandaşa sunulan ücretsiz haklardan biri olan gözlük hakkı, pek çok vatandaşın bilmediği destekler arasında yer alıyor. Devlet vatandaşlara belirli yıllarda ücretsiz gözlük hakkı tanıyor. Görme rahatsızlığı bulunan vatandaşların gözlük masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıyor. Gözlük takan vatandaşlar SMS ile gözlük hakkını sorgulama imkanına sahip oluyor.

SGK Gözlük Hakkı Kaç Yılda Bir Verilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen gözlük hakkı kapsamında gözlük camları 3 yılda bir ücretsiz olarak değiştirilir. Gözlük camı değiştirmek için Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin göz bölümünden muayene olup teşhis konulması gerekir. Daha sonra doktora gözlük yazdırdıktan sonra SGK kapsamında ücretsiz gözlük camı alınabiliyor. Bu hak 3 yılda bir yenilendiği için vatandaşlar SMS ile sorgulama yapabilir.

Devlet Desteğiyle Gözlük Alma Hakkı

2022 yılında devlet desteğiyle gözlük alma hakkından yararlanmak için ilk önce muayeneden geçmek gerekir. Hekimin koyduğu teşhise göre hastanın gözlüğe ihtiyacı olup olmadığı ve kaç numara gözlük takacağı belirlenir. Doktor, hastanın muayene bilgilerini e-nabız sistemine yükler ve hastaya şifre verilir. Bu şifreler ile SGK anlaşmalı herhangi bir optiğe gidilerek sistemde yazan gözlük çerçevesi ve gözlük camı ödenekleri kullanılabilir.

SMS ile Gözlük Hakkı Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK kapsamında gözlük hakkı olup olmadığını kısa mesaj ile sorgulayabilir. Gözlük hakkı olup olmadığını sorgulamak için e-Devlet sistemi kullanılabilir. Sigortadan gözlük alıp bir sonraki gözlük alma hakkını sorgulamak için e-Devlet üzerinden işlem yapılabilir. Öte yandan 1 TL ücret karşılığında SMS ile gözlük hakkı sorgulama işlemi de yapılabilir. Tüm operatörlerde geçerli olan sisteme göre vatandaşlar T.C. kimlik numarası ve aile sıra numarasını yazdıktan sonra 5502’ye kısa mesaj göndererek sorgulama yapabilir.