Ekonomi

Otomobil satışını hareketlendirecek çözüm geldi! Taşıt kredisi taksit sayısı artacak mı?

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin, güncel otomobil fiyatlarını ve pazardaki son durumu değerlendirdi. Taşıt kredilerine de dikkat çeken Mersin, araç fiyatlarının son dönemde çok yükseldiğini ifade ederken taşıt kredisindeki taksit sayısının artırılması gerektiğini söyledi. 2022 yılının ilk ayında otomotiv pazarının geçen seneye göre yüzde 18 daralması dikkatlerden kaçmadı. Turgay Mersin bu konuda en büyük etkenin de otomobil fiyatlarının çok yükselmiş olmasını gösterdi.

Taşıt Kredisi Koşullarında İyileştirme Hazırlığı

OYDER Başkanı Turgay Mersin, basına yaptığı açıklamada ocak ayında otomotiv piyasasında meydana gelen yüzde 18’lik daralmayı değerlendirdi. Satış rakamlarını hareketlendirmek için BDDK Başkanı ile görüşme yaptıklarını söyleyen Mersin, “Maalesef Ocak pazarı geçen seneye göre yüzde 18 daraldı. Binek ve ticariye göre değişken olsa da genel pazar yüzde 18 daraldı. Bu hafta BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ile bir görüşme yaptık. Orada krediye ulaşma zorluğunu ve kredi kullanma oranlarının düşük kaldığını ve araçların fiyatlarının yükseldiğini OYDER ekibiyle detaylı olarak anlattık.” ifadelerini kullandı.

Taşıt Kredisi Taksit Sayısı Artacak Mı?

Acilen bir güncelleme gerektiğini hatırlatan OYDER Başkanı, 300 bin liralık aracın kredi kullanma oranının 30 olduğunu söyledi. “Bugün 300 bin liranın altına artık bir araç kalmadı. Dolayısıyla 400-500 bin liralık araçlarda kredi kullanma oranı yüzde 30’un altında gerçekleşiyorsa vatandaşın bu araca sahip olma şansı kalmıyor.” diyen Turgay Mersin, kredi taksit sayısının artması için BDDK Başkanı ile görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Bu kapsamda taşıt kredisi kullanım koşullarında 300 bin bareminin 450 bin TL’ye çıkarılması ve araç için yüzde 30 yerine yüzde 80 oranında kredi kullanılması gibi iyileştirmeler yapılabilir.