GündemSağlık

Türkiye’de bir ilk: Yerli koronavirüs aşılarında yeni dönem! Dil altına uygulanabilecek

TURKOVAC’ın ardından bir yerli aşı müjdesi daha geldi! Ankara’da geliştirilmeye başlanan dil altına uygulanabilecek adenoviral vektör tabanlı aşının Faz-1 çalışmalarına başlandı. Aşıyı geliştiren Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, çalışmalar için daha fazla gönüllüye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsünde Prof. Dr. Akbulut ve 8 kişilik ekibi tarafından geliştirilen, TÜBİTAK Kovid-19 Platformunca desteklenen adenoviral vektör tabanlı Kovid-19 aşısının insanlar üzerinde deneneceği Faz-1 çalışmaları geçen hafta itibarıyla Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırma Merkezinde başladı.

AA muhabirine konuşan Akbulut, aşının Faz 1 çalışmalarına 18-59 yaş arasında, henüz Kovid-19 geçirmemiş ve aşılanmamış kişilerin dahil edilebileceğini söyledi. Akbulut, çalışmalar ilişkin bilgileri şöyle aktardı:

“Bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantının bu kadar yaygın olduğu bir dönemde bu şartları sağlayan kişileri bulmak zor. Aşı olmamış, hastalığı da geçirmediğini düşünen 20’nin üzerinde kişi tarandı fakat önemli bir kısmının PCR testi pozitif çıktı, maalesef onları çalışmaya alamadık. Belirtileri yoktu ama bir şekilde hastalığı geçirmişler. Bugüne kadar 2 gönüllümüze aşıyı yapabildik.”

“Özellikle Ankara’da yaşayan insanlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum; eğer Kovid-19 geçirmediyseniz ve bugüne kadar hiç aşı yaptırmadıysanız lütfen Ankara Şehir Hastanemizdeki Faz 1 merkezine başvurarak çalışmaya destek olunuz.”

Tüm Varyantlara Karşı Koruma Duvarı

Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşının olası varyantlar dikkate alınarak tasarlandığını belirterek şöyle dedi:

“Aşımızın oluşturacağı bağışıklığın Omicron dahil bütün varyantlara karşı koruma sağlamasını bekliyoruz. Hücresel bağışıklığı artıran bir faktör de içermesi nedeniyle daha uzun süreli, minimum 1 yıl koruma sağlayacağını öngörüyoruz. Tasarım ve hayvan çalışmalarından elde ettiğimiz sonuçlara dayanarak şu an bunları söyleyebiliyoruz ama kesin konuşabilmek için Faz 1 çalışmasının sonuçlarını beklememiz lazım.”