Ekonomi

Kiracıların dikkatine, ev sahipleri bu taleplerde bulunamaz… Kira artış oranı belli oldu, kiracıların hakları neler?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’in enflasyon verilerini açıklaması ile birlikte Şubat ayı kira artış oranı da belli oldu. Bilindiği gibi sözleşme yenileme dönemlerinde kiraya yapılan zam oranlarında, 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değerleri dikkate alınıyor. TÜİK tarafından açıklanan verilerde 12 aylık ortalama TÜFE değeri de %22,58 olarak açıklandı. Yani bu da Şubat ayı kira artış oranının %22,58 olduğu anlamına geliyor. Sözleşme yenileyecek olan vatandaşların bu oranı dikkate alması gerekiyor. Örneğin kira bedeli 2.000 TL olan bir hanenin yeni dönem kirası 2 bin 451 TL seviyesine yükselecek.

Kiralık Ev Sorunu Büyüdü

Son dönemlerde Türkiye’de ve özellikle İstanbul’da kiralık ev konusu bir sorun haline gelmeye başladı. Son dönemlerde, pandeminin de etkisiyle birlikte kiralık evlerde arz azaldı ve talep arttı. Bununla birlikte kira değerlerinde de hızlı bir artış yaşandı. Ortaya çıkan bu sorun, ardından yeni sorunları da getirdi. Birçok mülk sahibi, durumu fırsata çevirmek isteyerek yasal oranın üzerinde zam talep etmeye başladı ya da mülkünü daha yüksek bedellerden kiraya verebilmek için haksız tahliye taleplerinde bulunmaya başladı. Ancak bu noktada talepler yasal çerçeveler ile belirlenmiş durumda.

Kira Zammı Neye Göre Belirlenir, Ev Sahibi Ara Zam Yapabilir Mi?

İlk olarak kira zamlarında 12 aylık TÜFE ortalaması dikkate alınır ve ev sahibi bu oranın üzerinde kira zammı talep edemez. TÜİK verileri ile bu oran %22,58 olarak açıklandı. Öte yandan kira zammı 1 yılda bir kez yapılır ve bu da kira sözleşmesi yenileme döneminde yapılır. Ev sahibinin “ara zam” talebinde bulunması yasal değildir.

Kiracıların “Sözlü Sözleşmeden” Kaçınması Gerekiyor

Kiracı vatandaşların, “sözlü sözleşme” yapmaktan kaçınması gerekiyor. Yazılı olarak bir kira sözleşmesi yapılması gerekiyor, aksi takdirde ev sahibi sonraki aylarda yapmamış olduğu zamları yapma talebinde bulunabilir. Ev sahipleri keyfi olarak tahliye talebinde bulunamaz. Ev sahibinin tahliye talep edebilmesi için kendisinin ya da bakmak zorunda olduğu yakınlarının ihtiyacı olması gerekir. İhtiyaç nedeni ile tahliye durumlarında o ev 3 yıl kiraya verilemez, verilmesi durumunda ev sahibi tazminat öder.