Ekonomi

ABD’de tarım dışı istihdam verileri açıklandı, altın fiyatları dalgalandı! Altın fiyatlarında son durum

Yurtiçi piyasalarda altın, 2021 yılında artan enflasyon ve döviz kuru ile birlikte yükselişe geçerek sert değer artışları yaşadı. Gram altın yakından takip edilmeye devam ederken, altın fiyatlarını araştıran vatandaşlar yükseliş olup olmayacağı konusunda uzman görüşlerini takip etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) şahin açıklamaları sonrasında altın fiyatları aşağı yönlü hareketlenmişti. Ancak daha sonra altın fiyatlarında toparlanmalar başladı ve gram altın hafta sonuna girilirken yükseliş eğilimine geçti. Ancak küresel piyasalarda ons altın, ABD’de tarım dışı istihdam verilerinin açıklanması ile birlikte aşağı yönlü hareket etti.

ECB Açıklamaları ve ABD Tarım Dışı İstihdam Verileri

epa05665854 (FILE) A file picture dated 01 July 2015 of the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt, Germany. The ECB unexpectedly announced 08 December 2016 it would cut purchasing of assets to 60 billion euros, starting April 2017. The current amount of asset purchases stands at 80 billion euros per month. The bank continued to keep interest rates unchanced. EPA/FRANK RUMPENHORST *** Local Caption *** 53154090

Gram altının bir dönem 1.050 TL seviyesine kadar yükselmesi, altının hangi fiyat seviyesine kadar yükselebileceği ya da yükselip yükselemeyeceği konusundaki merakı da arttırdı. Bu seviyeden sonra düşüşe geçen altın, Avrupa Merkez Bankası’nın daha şahin tutum ortaya koyması ile birlikte sert düşüş yaşadı ve ABD’den tarım dışı istihdam verilerinin gelmesi ile birlikte 782 TL bandı görüldü. ABD’de tarım dışı istihdamın -200 bin ile +150 bin aralığında açıklanması bekleniyordu ancak +467 kişi olarak açıklandı. ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin çok üzerinde açıklanması, ilk etapta altın fiyatlarına olumsuz yansıdı.

ABD İstihdam Verileri Altına İlk Etapta Olumsuz Yansıdı

ABD tarım dışı istihdam verilerinde, geçtiğimiz ay 199 bin olarak açıklanan veri 510 bin seviyesine revize edilmiş oldu. İş gücüne katılım ise Ocak ayında %61,9 seviyesinden %62,2 seviyesine yükseldi. Verilerin açıklanması ile birlikte yurtiçi piyasalarda gram altın 790 TL seviyelerinden 782 TL seviyesine kadar geriledi. Öte yandan küresel piyasalarda ise ons altın fiyatı da verilerin açıklanması ile birlikte 1.792 dolar seviyesine kadar geriledi. Ancak hafta kapanışında altın fiyatları yeniden toparlanma gösterdi ve yukarı yönlü hareket etti.

Altın Fiyatları Yeniden Toparlandı

Yurtiçi piyasalarda hafta sonunda, hafta kapanışında gelen yükseliş sonrası gram altın 788 TL bandına yükseldi. Öte yandan çeyrek altın ise 1.280 TL alış ve 1.302 TL satış fiyatında dengelendi. Küresel piyasalarda toparlanma gösteren ons altın ise 1.807 dolar bölgesinde dengelendi ve yukarı yönlü ivmesini korumayı başardı.