Ekonomi

Otomobil alacakların beklediği açıklama: Otomobilde ÖTV indirimi olacak mı?

Çip krizi ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle son dönemde büyük bir yükseliş yaşayan otomobil fiyatları, vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle otomobil satın almak için sık sık piyasayı kontrol eden vatandaşlar yüksek fiyatlar nedeniyle kara kara düşünüyor. Bu süreçte yükselen fiyatlarla otomobil satın almakta zorlanan vatandaşlar ÖTV indirimi yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Sıfır kilometre otomobil satışına ÖTV indirimi gelecek mi?

Yüksek Fiyat Yüzünden Otomobil Satışları Düştü

ODD tarafından paylaşılan son raporda, ocak ayı otomobil satış rakamları basına duyuruldu. Bu raporda ocak ayında otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında azalması dikkat çekti. Otomobil satışlarındaki düşüş ikinci el piyasasına da yansıdı. İkinci el otomobil pazarında da satışlar büyük oranda düştü. Bunun üzerine satışların yeniden hareketlenmesini isteyen vatandaşlar, otomobil fiyatlarında indirim yaratacak ÖTV düzenlemesi hakkında araştırmalar yapmaya başladı.

Maliye Bakanı Nebati’den ÖTV İndirimi Açıklaması

Daha önceden otomobil piyasasına yönelik ÖTV indirimi olmayacağını ifade eden Maliye Bakanı Nureddin Nebati şunları söyledi: “Hayır, araç satışlarında bir düşme yok, araç kuyrukları var. Talepleri karşılayamıyorlar, ÖTV’yi niye indirelim? Beyaz eşyada tarihi rekorlar kırılıyor ihracatta ve iç tüketimde, ÖTV’yi niye düşürelim? Akaryakıt fiyatlarında kaybedilen vergisel vergilerin yükünü 84 milyon çekiyor. Birinin kullandığı akaryakıtı niye başkası çeksin.”

Sıfır Otomobilde ÖTV İndirimi Gelecek Mi?

Otomobil piyasasında azalan satışların şubat ayında da düşüş göstermesi bekleniyor. Şubat, mart ve nisan aylarının otomobil sektörü için parlak olmayan dönemler olduğu biliniyor. Satışların bahar aylarından sonra hız kazanması beklenirken Maliye Bakanı sıfır kilometre otomobilde ÖTV indirimi yapılmayacağının sinyallerini verdi. Hükümet, sıfır ve ikinci el otomobil pazarını hareketlendirmek için başka yöntemler üzerinde çalışıyor.