Ekonomi

Savaş kapıda! Ekmeğe büyük zam yolda!

Son dönemlerde çeşitli illerimizde ekmeğe zam haberleri peş peşe gelmeye başlamıştı. Ülkemizde ekmek üretmek için gerekli buğdayı kendimiz üretemiyoruz. Buğday Rusya ve Ukrayna’dan geliyor. Ancak ülkeler arasında yaşanan savaş gerilimi ve tehditleri Türkiye’deki ekmek fiyatlarını olumsuz olarak etkileyecek. Meydana gelebilecek bir savaş durumunda ekmek e gıda fiyatları tavan yapacak.

Ekmek zam konusunda açıklama Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından geldi. Bayraktar, yaptığı açıklamasında ülkemizin geçen yıl buğday ithalatının yüzde 86,6’sını Rusya ve Ukrayna’dan karşıladığını belirtti. Ancak iki ülke arasındaki olumsuz ve savaş durumu Türkiye’deki fiyatları olumsuz olarak etkileyecek.

EKMEK VE DİĞER GIDA FİYATLARI OLUMSUZ ETKİLENECEK

Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemiz, 2021 yılında toplam buğday ithalat miktarının yüzde 86,6’sını Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştirdi. Ayrıca arpa ithalat miktarının yüzde 79,4’ü, ayçiçeği ithalat miktarının yüzde 11,4’ü ve soya ithalat miktarının ise yüzde 13,3’ü yine bu ülkelerden gerçekleşti. Bu ülkelerden en yüksek ithalat buğdayda yaşandı. Diğer yandan Türkiye, buğday ithalatının önemli bir kısmını dahilde işleme rejimi kapsamında un ve undan mamul ürünlere dönüştürerek ihraç ediyor. Rusya ve Ukrayna arasındaki buhrandan dolayı ithalatta sorun çıkması, başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarını olumsuz etkileyecektir. Ürün bulunamaması önemli ölçüde buğdayın işlenmiş ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasına ve fabrikalarının çalışmamasına sebep olacaktır”

TEDBİRLERİN ACİLEN ALINMASI GEREKİYOR

Ekmek zammı için tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, “Diğer yandan Türkiye ayçiçeğinde yüzde 60 oranında yeterlilik derecesine sahiptir. Ayçiçeği de buğday ve arpa gibi ciddi anlamda destek verildiğinde ülkemizin hemen hemen her yerinde yetiştirilebilecek bir üründür. Ayçiçeği üretim potansiyelimiz yeterlidir, ancak destekler artırılarak bu potansiyelin harekete geçirilmesi gerekiyor”