DünyaEditörün SeçtikleriEkonomiGündem

Zamlar artık nefes aldırmıyor! Sektör yetkilisinden olay olacak açıklama geldi: Gıda ürünlerine büyük zam gelecek!

2022 yılıyla birlikte hayatımıza giren zamlar özellikle asgari ücretle ve daha azıyla geçinmeye çalışan vatandaşların ciddi bir geçim sıkıntısı yaşamasına neden olurken yeni bir zam haberi daha geldi! Dünyanın gergin bir şekilde takip ettiği ve Türkiye’nin arabulucu rol üstlendiği Rusya-Ukrayna arasındaki kriz nedeniyle başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarına büyük bir zammın beklendiği açıklandı. İşte sektör yetkilisinden olay olacak açıklama…

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan kritik bir açıklama geldi. Bayraktar, Türkiye’nin 2021 yılında toplam buğday ithalat miktarının yüzde 86,6’sını Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştirdiğini açıkladı ve Rusya ve Ukrayna arasındaki buhranın ithalatta sorun çıkarması nedeniyle gıda fiyatlarının olumsuz etkileneceğini ifade etti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar dün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin 2021 yılında toplam buğday ithalat miktarının yüzde 86,6’sını Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştirdiğini bildirdi. Arpa ithalat miktarının yüzde 79,4’ü, ayçiçeği ithalat miktarının yüzde 11,4’ü ve soya ithalat miktarının ise yüzde 13,3’ünün yine bu ülkelerden yapıldığını ifade eden Bayraktar: “Bu ülkelerden en yüksek ithalat, buğdayda yaşandı. Diğer yandan Türkiye, buğday ithalatının önemli bir kısmını dahilde işleme rejimi kapsamında un ve undan mamul ürünlere dönüştürerek ihraç ediyor.” dedi.

Krizden Kötü Etkileneceğiz

Türkiye her ne kadar iki ülke arasında köprü görevi görse de Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin ithalatta sorun yaratacağını belirten Bayraktar şöyle açıkladı:

“(Bu durum) başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarını olumsuz etkileyecektir. Ürün bulunamaması önemli ölçüde buğdayın işlenmiş ürünlerinin ihracatının kısıtlanmasına ve fabrikalarının çalışmamasına sebep olacaktır. Bunun tedbirlerinin şimdiden alınması gerekiyor. Bu buhran, özellikle stratejik ürünlerde ithalata bağımlı olmanın ülkemize verdiği zararları göstermesi bakımından önemlidir. Özellikle yerli üreticimiz bu bağımlılıktan en fazla olumsuz etkilenen kesim olmaktadır. TZOB olarak sürekli ithalata dayanan tedarik politikasına her zaman karşı olduk, yerli üretimi artırmanın önemini ıslarla vurguladık. Dünyada gıda ile ilgili yaşanan gelişmeler ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi. İhtiyacımız olan buğday ve arpayı rahatlıkla verilecek desteklerle ülkemizde üretebiliriz.”

Üretim Artmalı

Gıda ve Tarım Örgütü’nün gıda fiyatları endeksi ve tahminlerinin, bu yıl da uluslararası piyasalarda istikrarın çok mümkün olmadığını gösterdiğini belirten Bayraktar, “Ülkemizde üretimden kaynaklı gıda eksikliğinin ithalatla karşılanması çok daha pahalı olacaktır. Bunu önlemek için ne gerekiyorsa yapmalı ve bütün imkanlar zorlanmalıdır. Ülkemizde ekilmedik arazi bırakılmamalı, üreticiye yeterli destekler hızlı bir şekilde ulaştırılmalıdır. Gıda enflasyonunu önlemek için üretimi artırmaktan başka çaremiz yoktur” ifadelerini kullandı.