EkonomiGenel

Çalışanlara destek ödemesi! Destekten yararlanma şartları tek tek açıklandı

Türkiye’deki milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Çalışan başına verilen devlet desteği tutarı 2022 yılında 1025 TL oldu. Sosyal yardım alan kişileri çalıştıranlara verilen bu prim desteğine gelen zamla birlikte destekten yararlanma şartları da yeniden araştırılmaya başlandı.

Hem işçi hem de işverene devlet katkısı… Sosyal yardım alan kişileri istihdam eden işletmelere bir yıl süreyle prim desteği veriliyor. Geçen yıl 733.39 TL olan destek tutarı bu yıl bin 25 TL’ye yükseldi. Destekten yararlanabilmek için de son bir yıl içinde nakdi düzenli sosyal yardımlardan en az bir defa yararlanmış olanların ikamet ettiği hanede yaşaması gerekiyor. Yaşanılan haneden sosyal yardım alan bir kişinin bulunması da yeterli görülüyor. Ayrıca, aile içindeki kişi başına aylık gelirinin asgari ücretin üçte birinden (1.668 TL) az olması, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması gerekiyor.

Diğer yandan Türkiye’de sosyal yardım alan 5 milyon vatandaştan çalışabilecek durumda olanlara istihdam için tüm imkânlar devlet tarafından kullanılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, Türkiye İş Kurumu’nun sosyal yardım alanların kendilerine uygun iş ve meslek kursu, programlarından yararlanmasını sağlayarak, özel sektörde işe yerleştirdiğini ifade etti.

Bakan Bilgin:

“Sosyal yardım yararlanıcıları arasından çalışabilir durumda olanlara yönelik iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sunularak kendilerine uygun kurs, programlardan yararlanmaları sağlanıyor. Özel sektörde işe yerleştirilmelerine aracılık yapılması şeklinde bağlantı kuruluyor” ifadelerini kullandı.

Kayıtlı işsizler arasında olması kaydıyla özel sektör tarafından istihdam edilenlerin primi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanıyor.