Gündem

Kafe ve restoranlarda yeni dönem! Müşteriler elektrikli ısıtıcılar için 5-15 TL ücret ödeyecek

Küçük ölçekli restoran ve kafelerde, elektrikli ısıtıcı kullanımından açılış ücreti alınmaya başlandı. İstanbul’un bazı semtlerinde işletmeler 30-40 TL’nin altında sipariş veren müşterileri kabul etmediğini açıkladı. Elektrikli ısıtıcılar için saat başı 5 TL ile 15 TL arasında değişen ücretler talep ediliyor. Kafe ve restoranlarda, yüksek enerji maliyetleri nedeniyle başlatılan bu uygulama giderek yaygınlaşmaya başladı.

Kafe ve Restoranlarda Yeni Uygulama

Metrekare bakımından küçük kafe ve restoranlarda, artan enerji ve girdi maliyetleri yüzünden açılış ücreti sistemine geçiliyor. Müşterilerden elektrikli ısıtıcı kullanımında saat başı 5 TL ile 15 TL arasında ücret talep ediliyor. Tüm Restoranlar Ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, bu uygulamanın bazı kafe ve restoranların ayakta kalmaları için gerekli olduğunu söyledi. Buna göre dışarıda oturmak isteyen müşterilerden ısıtıcı kullanımında 15 TL’ye kadar saatlik ücret talep ediliyor.

“İstemeyen Müşteri Buraya Gitmeyebilir”

TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, konuyla ilgili açıklamasında yüksek enflasyona dikkat çekti: “Artan enerji maliyetleri, gıda fiyatlarındaki yükseliş, dünyada yaşanan gıda kıtlığı, enerji kıtlığı bizlere de yansıyor ve etkileniyoruz. Artan maliyetler nedeniyle zarar etmemek için bu sisteme başvuruyorlar. Mantık şöyle işliyor, restoranıma geliyorsan bana baştan 30-40 TL vereceksin, sonra oturacaksın. Ben buna saygı duyuyorum, istemeyen müşteri buraya gitmeyebilir.”

“Orta Gelir Bütçesine Uygun Kafe Kalmayacak”

Artan maliyetler yüzünden kafe ve restoran sektöründe tarihte görülmemiş bir ayrışım yaşandığını hatırlatan Bingöl, yakında orta gelir bütçesine uygun restoran ve kafe kalmayacağını söyledi: “Sektörümüzde tarihte görülmemiş bir ayrışım olacak. Sadece lüks segment ve alt segment kalacak ve orta segment ortadan kalkacak. Burada da müşteri kendi bütçesine ve kurallarına göre olan işletmelere gidecek.”