Ekonomi

Yüksek enflasyon yatırımcıları yolda bıraktı: Ocak ayında en çok kaybettiren yatırım araçları…

Küresel piyasalarda olduğu gibi yurtiçi piyasalarında da yatırımcıların ilk olarak gözettiği veriler arasında enflasyon bulunuyor. Zira enflasyonda artış, yatırımcıları birikimlerinin değerini korumak adına çeşitli yatırım araçlarına yönlendiriyor ve böylece genellikle enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde döviz, altın ve mevduat hesapları gibi alanlara talep artıyor. Bu da yatırım araçlarının artan talep ile değer artışları görmesini sağlıyor. Ancak yurtiçi piyasalarda Ocak ayında enflasyonun 20 yılın zirvesini görmesi sonrası aylık bazda TÜFE ile indirgendiğinde yatırım araçları yatırımcısının yüzünü güldüremedi… İşte detaylar…

Aylık Bazda En Düşük Kayıp BIST 100 Endeksinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak 2022 dönemine ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları verilerini paylaştı. Gelen verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) %48,69 olarak, Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi’nin (Yİ-ÜFE) %93,53 olarak açıklandığı Ocak ayında, tüm finansal yatırım araçları yatırımcısına enflasyon karşısında kaybettirdi. TÜİK verilerine göre altın, döviz, borsa ve mevduat faizlerinin aylık reel getiri oranları ekside kaldı. Aylık bazda en düşük kayıp ise Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %7,56, TÜFE ile indirgendiğinde ise %8,10 oranlar ile BIST 100 endeksinde görüldü.

Ocak’ta En Çok Kaybettiren Yatırım Araçları

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde aylık bazda yatırım araçları arasından mevduat faizi (brüt) %8,33 oranda, külçe altın %8,81 oranda, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %8,88 oranda, Euro %9,45 oranda ve ABD doları da %9,62 oranda yatırımcılarına kaybettirdi. Öte yandan TÜFE ile indirgendiğinde ise yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) %8,87 oranda, külçe altın %9,34 oranda, DİBS %9,41 oranda, Euro %9,98 oranda ve ABD doları da %10,14 oranda kaybettirdi.

3 Aylık Süreçte Altın, Yıllık Süreçte Dolar Kazandırdı

Reel getiri sağlayan yatırım araçlarına bakıldığında, 3 aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %4,60 oranda ve TÜFE ile indirgendiğinde %15,85 oranda yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı külçe altın oldu. Aynı süreçte DİBS ise sırasıyla %32,56 oranda ve %25,31 oranda yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise ABD doları TÜFE ile indirgendiğinde %23,08 oranda reel getiri sağlarken, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %5,44 oranda yatırımcısına kaybettirdi.