Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Kafe ve restoranlarda oturma parası da ödeniyor! Isıtıcıyı açmak için bile para ödeyeceksiniz: İşte fiyatlar

Son günlerde fatura tutarı kira bedellerini geçen esnaf yeni yollara başvuruyor. Enerji bedelleri esnafları zorluyor ve bazı restoranlar açılış ücreti sistemine geçti. Buna göre bazı işletmeler de ısıtıcılar için ücret istemeye başladı. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl Sözcü’ye önemli açıklamalarda bulunarak şöyle devam etti:

KİRANIN İKİ KATI ENERJİ BEDELİ

“Alışılmış bir durum vardı, işletmeye göre değişmekle birlikte giderlerin yüzde 20’si enerjiye gidiyordu. Ancak son zamlarla bazı işletmelerin fatura tutarı kirası kadar, bazılarınınki kiranın iki katı gelince şok yaşıyoruz sektörde”

OTURMA PARASI ALINIYOR

Bingöl açıklamalarının devamında bundan kaynaklı olarak her işletmenin kendine göre bir sistem geliştirmeye başladığını, her işletmede değil ama bazılarının semte göre değişmekle birlikte 10 TL ila 70 TL aralığında açılış ücreti aldığını ifade etti ve bu enerji fiyatları ile artık bir çay veya kahve ile akşama kadar oturulamayacağını bildirdi. Ayrıca Bingöl açıklamalarının devamında işletmenin bu ücretleri almazsa batabileceğini dolayısıyla kişi başı ücret veya oturma parası alındığını tutturabilenin ise ayakta kalacağını paylaştı.

Açıklamalarında Ocak ayıyla birlikte gelen zamlarla işletme giderlerinin zorlamaya başladığını, bunun menü fiyatlarına yansıdığını, artan fiyatlardan sonra yerli müşteri sayısının ise azaldığını ifade eden Bingöl şöyle devam etti:

YERLİ TARAFTA DÜŞÜŞ VAR

“Enerjiden gıdaya tüm ham maddelere gelen zamlarla birlikte ocak ayından itibaren menülere toplamda yüzde 10-50 aralığında zam geldi. Bundan sonra ne kadar gelir, süreç ve maliyetlerin seyri gösterecek. Ocak ayında yerli müşteri sayısında geçen yıla göre yüzde 20’ye yakın düşüş oldu. Arap turistlerin gelmesiyle şimdi biraz daha iyi. Ekonominin gidişatından dolayı yerli tarafta düşüş var.”

ORTASI YOK

Bununla beraber tüm bu pahalılığın etkisiyle artık orta gelir sahibi kesime hitap eden işletmelerin ortadan kalkacağını ifade eden Bingöl ya alt, ya üst düzey… Ortası yok artık. Ya orada yiyip içecekseniz, ya burada. Böyle bir sürece girildiğini vurguladı.

ZAMLARIN GERİ ALINMASINI İSTİYORUZ

Son zamlardan esnafın nasıl etkilendiğini anlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise Sözcü’ye değerlendirmelerde bulunarak yeni yılla birlikte yapılan tüm zamların geri alınmasını talep ettiklerini paylaştı ve şu açıklamayı yaptı:

“İnsanların eskiden bir umudu vardı. Sanayici olma, servisçi olma, tüccar olma… Artık sadece bulundukları konumu muhafaza etmeye çalışıyorlar.

Esnaf zaten zor durumda. Dükkanların kapanmasını kimse istemez. Ödenemeyecek faturalar geliyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ‘vatandaşın yükünü hafifletecek adımları gelecek’ açıklamalarının uygulamaya alınmasını dört gözle bekliyoruz. Mutlaka ve mutlaka ocak ayıyla birlikte yapılan zamların tamamının geri alınmasını istiyoruz.”