Genel

Genç Girişimci Desteği Şartları Nelerdir? Kimler Genç Girişimci Desteği Alabilir? 2022 Güncel

Genç girişimci desteği koşulları bu destek ile vergi muafiyeti ve BAĞKUR desteğini alabilmek için sağlanması gereken koşullardır. Bu kişilerin sağlaması gereken genç girişimci desteği şartları şu şekildedir:

  • Kanuna uygun bir şekilde belirtilen süre doğrultusunda işe başlamanın bildirilmiş olması gerekir.
  • Kişilerin ticari, zirai ya da mesleki faaliyetinden ötürü şahıslarına dair ilk kez gelir vergisi yükümlülüğü tesis olması gerekir; ancak bu durum Limited şirket ve Anonim şirketler için geçerli değildir.
  • Kişinin kendi işinde kendisinin çalışması ya da işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi gerekir.
  • Bu kişilerin 29 yaşını doldurmamış veya daha küçük, 18 yaşından da daha büyük olmaları gerekir. Yani yaş şartı bulunur.
  • Faaliyetin adi ortaklık ya da şahıs şirketi bünyesinde yapılması durumunda, başlangıç tarihini baz alarak ortakların hepsinin sağlaması gereken tüm koşulları sağlıyor olması gerekir.
  • Faaliyeti durdurulan ya da devam eden bir işletmenin veya mesleki faaliyetin, eş veya üçünü derece yakınlarına kadar kan ya da kayın hısımlarından devralınmamış olması gerekir. Bu durum, ölüm nedeni ile eş veya çocuklar tarafından faaliyetin devralınması durumunda hariç tutulur.
  • Kişilerin ortaklığa dahil oluşu, mevcut olan bir işletme veya mesleki faaliyete, sonradan olmamalıdır.

Kimler Genç Girişimci Desteği Alabilir?

Genç girişimci desteği alabilecek kişiler yukarıdaki tüm şartları eksiksiz bir şekilde sağlayabilen kişilerdir. Ayrıca 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren de bu kişilerin BAĞKUR imkânlarından ilk kez faydalanıyor olmaları gerekir. 18 yaşından büyük olmaları ve 30 yaşından gün almamaları gerekir. Ek olarak da bu kişiler, daha önce herhangi bir ortaklığın içinde bulunmamış veya şirket açmamış ise genç girişimci desteği alabilir.

T.C. vatandaşlarının dışında yabancı uyruklu ve tam yükümlü gerçek kişilerin de genç girişimci desteği imkânlarından faydalanabilme hakları bulunur.

Genç Girişimci Desteği Başvurusu 2022

2022 yılı genç girişimci desteği müracaatı için kişilerin İnteraktif Vergi Dairesi ile birlikte bir dilekçe hazırlamaları gerekir. Bu dilekçe ile de başvuru yapılır. Ardından da vermiş olunan dilekçe, vergi dairesinde incelenir ve onaylanması durumunda kişilere ‘‘Genç Girişimci Desteğinden faydalanabilir’’ belgesi iletilir. Bu belgenin de ikamet edilen yere en yakın olan SGK Müdürlüğüne verilmesi gerekir. Bu sayede genç girişimci desteği imkânından faydalanmaya başlanılabilir.

Ayrıca bu kişilerin şahıs şirketi kurulduktan sonra bu destekten faydalanma sürecine kadar SGK Müdürlüğü üzerinden eğer prim borcu bulunuyor ise sildirmesi gerekir.

Sermaye şirketlerine oranla şahıs şirketleri daha basit bir yapıya sahiptir. Ancak yine de bir girişimcinin yalnız bir şekilde vergisel, hukuki ve Türk Ticaret Kanunu hakkındaki mevzuatlara ve detay uygulamalara hakim olabilmesi olanaksızdır. Doğru ve emin adımlar ile şirket kuruluşunun gerçekleştirilmesi gerekir.

Şahıs Şirketi Nedir, Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketi ve kuruluşu genç girişimciler tarafından merak edilen bir konudur. Şahıs şirketi, kişilerin kendi adlarına kurabileceği şirketlere denir. Bu şirketler, küçük ve orta ölçekli olabilir.

Oldukça pratik bir girişim türüdür. Bu durum hem şirketin kuruluşu hem de durdurulması açısından geçerlidir. Ayrıca ekonomik bir türdür. Kişilerin ödemekle yükümlü oldukları aylık ve yıllık vergi, muhasebe defter parası da diğer şirket türlerine göre çok daha avantajlıdır.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Şahıs şirketi kurmak için istenen evraklar çok fazla değildir ama gereklidir. O evraklar şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vesikalık fotoğraf
  • İkametgâh belgesi
  • İmza beyannamesi
  • Tapu fotokopisi veya kira kontratı

Genç Girişimci Desteğinin Sağladığı Avantajlar

Genç girişimci desteğinin getirdiği kolaylıklar 2022 yılı itibari ile şahıs şirketi kurmak isteyen 18 ila 19 yaş arasındaki kişilere sağlanan, 3 yıl geçerli ve yılda 75,000 TL’ye kadar kâr elde edilebilme imkânı getiren gelir vergi muafiyeti imkânıdır. En düşük BAĞKUR primi ise aylık olarak 1,601 TL olarak belirlenmiştir. Bu durum, yıldan yıla değişebilir. Genç girişimci desteği ile BAĞKUR kapsamından faydalanan gençlerin 1 yıllık toplam BAĞKUR primi, devlet hazinesi tarafından ödenir. Bu da 19,212 TL’lik bir miktar yapıyor.