EkonomiGenel

4 gün sonra hesaplara yatmaya başlayacak! Şartları taşıyan herkesin hesabına aylık devlet desteği yatırılıyor!

2022 yılında tüm ödemelere geldiği gibi evde bakıma muhtaç kişiler için ödenen evde bakım paralarına da zam yapıldı! Dar gelirli hanelere ödenen bu paralar her ayın 15’inde hesaplara yatmaya başlıyor ve 12 ay boyunca aynı tarihte devam ediyor. Peki evde bakım parası nasıl alınır? Evde bakım parası 2022’de ne kadar oldu?

Evde Bakım Parası Alma Şartları

En az yüzde 50 engelli ve ağır engelli olunması
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerindeki bakım hizmetleri değerlendirme heyeti tarafından bakıma ihtiyacı olan kişinin engelli olduğunun tespit edilmesi
Sağlık kurulu raporunda ‘ağır engelli’ ibaresinin yer alması
Hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olması.

Evde Bakım Parası Nasıl Kesilir?

Maaşların kesilmesine yol açan bazı durumlar da var. Bunlar ise;

Engelli raporunun süresi bitmeden, mümkünse yeni rapor teslim edilmeli. Zamanında teslim edilemeyen durumlarda, yetkililer haberdar edilmelidir. Aksi halde maaş kesilir.
Engelli sağlık raporu yenilendiğinde, raporda ‘ağır engellilik’ ibaresi kalkarsa, maaş kesilir.
Hane geliri arttığında, hanede yaşayanların sayısı arttığında ve azaldığında, hanede bir kişi işe başladığında; yetkililere 1 ay içinde bildirim yapılmalıdır. Aksi halde gelir artışı tespit edilirse maaş kesilir.
Maaş kesildikten sonra yeniden bağlanma şartları oluşursa ilk müracaat gibi başvuru yapılır. Bakım maaşını yeniden hak etmiş olmak, daha önce geri ödemesi olanların ödemesini durdurmaz.

Evde Bakım Parası 2022 Tutarı

Peki evde bakım paraları bu ay ne kadar olacak? Ocak ayında alınan zam kararıyla birlikte Şubat ayından itibaren geçerli olacak Evde Bakım Parası 1798’den 2354 TL’ye çıktı.