EğitimEkonomiGündem

YKS’ye Gireceklere Kötü Haber! Sınav Ücretine Zam Yapıldı

ÖSYM’nin son dakika paylaştığı 2022-YKS başvuru kılavuzuna göre her oturum için ödenen sınav ücretlerine zam geldiği öğrenildi.

Yüseköğretim Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak.

Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.

Yeni Kimlik Kartı Olanlar İnternet Üzerinden Başvuru Yapabilecek

Yeni kimlik kartı olan adaylar, ÖSYM aday işlemleri sistemine internet üzerinden kayıt olabilecek. Adaylar, başvuru merkezlerine gitmeden de ÖSYM mobil uygulamasından veya ÖSYM’nin internet adresinden 7 Mart’a kadar kayıt ve başvuru işlemlerini yapabilecek.

Sınav Ücretlerine Zam Geldi

Yayınlanan kılavuza göre geçen yıl 90 lira olan sınav ücreti her bir oturum için 115 liraya yükseldi. Adaylar, geç başvuru günlerinde yapılan başvurularda yüzde 50 artırımlı olarak ödeme yapacak. 2021- TYT Puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanını 2022-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden, 2022-YKS Merkezi Yerleştirmede veya Özel Yetenek Sınavıyla yerleştirmede kullanmak isteyen adaylar için 2022-YKS başvuru ücreti 30 lira olacak.

Sınav Süreleri

Temel Yeterlilik Testinin (TYT) 18 Haziran’da yapılacak ve 165 dakika olacak. Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise 19 Haziran’da yapılacak ve 180 dakika sürecek. Yabancı Dil Testi de (YDT) 19 Haziran yapılacak ve 120 dakika olacak.

HES Kodu Zorunlu

Sınava girişte HES kodu zorunlu olduğundan adayların, HES kodunu başvurudan önce edinmiş olması gerekiyor. Yeni kimlik kartı ve e-Devlet şifresi olan adaylar, ÖSYM’nin sitesinde yer alan ‘e-Devlet ile Kayıt Ol’ seçeneğine tıklayarak tüm işlemlerini gerçekleştirecek. Adaylar, sisteme kaydolduktan sonra, ‘Yeni Başvuru Yap’ seçeneğiyle başvuru işlemlerini başlatacak.

YKS Ne Zaman?

2022-YKS 1. Oturum (TYT) 18 Haziran 2022 tarihinde uygulanacak.

2022-YKS 2. Oturum (AYT) 19 Haziran 2022 tarihinde uygulanacak.

2022-YKS 3. Oturum (YDT) 19 Haziran 2022 tarihinde uygulanacak.

Sonuçlar 20 Temmuz’da Açıklanacak

Haziran ayı içerisinde düzenlenecek üniversite sınavının sonuçları 20 Temmuz’da ÖSYM AİS üzerinden adayların erişimine açılacak.