Editörün SeçtikleriEkonomi

Elektrik faturalarına yapılan zamlar geri mi alınıyor? Son dakika gelişmesi..

Milyonlarca vatandaş, yılbaşında elektrik faturalarına gelen zamlardan şikayetçi. Çoğu kişi ve işletme faturaların bir ay içerisinde 2 ya da 3 katına çıktığını söylüyor. Konuyla ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Dün Ankara’da kritik toplantı düzenlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 21 elektrik dağıtım bölgesinin sahipleri ile görüştü. Bunun üzerine vatandaşlar elektrik faturalarına yapılan zamlar geri mi alınıyor? Sorusunu sormaya başladı.

Kritik toplantıda ele alınan konuların başında ikinci kademe için uygulanan yüzde 127’lik zammın geri alınması ve tarife sınırının yükseltilmesi bulunuyor. Aynı zamanda dağıtım bedellerinde indirim gibi konular ele alındı.

KRİTİK TOPLANTI YAPILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 21 elektrik şirketi ile görüştü. Toplantıda Bakan Fatih Dönmez’in dağıtım şirketlerini uyararak, “Afet gibi olağanüstü dönemler için tatbikat yapın. Kriz yönetimi oluşturun” dediği belirtildi.

UYARILAR YAPILDI

Basına kapalı olarak düzenlenen toplantı yaklaşık olarak 2 saat sürdü. Toplantıdan sonra açıklama yapan Bakan Dönmez, şunları söyledi:

“Elektrik dağıtım şirketlerimizle bir araya gelerek çalışmaları değerlendirdik. Uyarılarımızı yaptık. Güçlü ve zayıf olduğumuz noktaları değerlendirdik. Dağıtım şirketleri tarafından 40 milyar liralık yatırım yapıldı. Bu yıl bu rakam 67 milyar liraya yükselecek. Yeni yatırımlarla şebeke ağımızı genişletiyoruz. 100 milyar dolarlık yatırım son 20 yılda yapıldı. 100 bin megavata elektriğimizi son 20 yılda ulaştırdık”

HÜKÜMET 100 MİLYAR LİRALIK DESTEKTE BULUNDU

Enerji fiyatlarının küresel bir sorun haline geldiği ve geçen yıldan bu yana kömür fiyatının 5, doğalgaz fiyatının ise 10 kat arttığını hatırlatan Dönmez, “2021’de elektrik ve doğalgaz faturalarında hükümetimiz 100 milyar liralık destekte bulundu. Dolaylı ve doğrudan desteklerin tutarı 165 miyar lira. Elektrikte yüzde 50, doğalgazda ise yüzde 75 seviyesinde. Bu süreçte enerji sektöründen özellikle sürece daha fazla katkı sağlamalarını beklediğimizi ifade ettik” dedi.