Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

KDV indirimi sonrası marketlerdeki yeni fiyatlar açıklandı: Ayçiçek yağı, pirinç, çay, şeker! Tam tamına 52 lira indirim

KDV oranında indirime gidilmesiyle ilgili son dakika kararı Resmi Gazete’de yayımlanırken bu karar 14 Şubat’tan itibaren yürürlüğe girecek. KDV yüzde 1’e indir ve fiyatlara nasıl yansıyacağı merak konusu oldu. Hangi ürün ne kadar ucuzlayacak? İşte KDV indirimi sonrası yeni fiyatlar ve vatandaşın market alışverişinde beklenen kazancı.

KDV İNDİRİMİ

KDV indirimi ile birlikte şimdi herkes hangi ürünün ne kadar ucuzlayacağını merak etmeye başlarken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı temel gıda ürünlerinde KDV’nin 7 puan indirilmesinin market alışverişine yansıması bekleniyor. Bugünkü Resmi Gazete’de KDV indirimi kararı yayımlandı ve ürünlere nasıl yansıyacağı da belli oldu.

İKİ FARKLI SEPET HAZIRLANDI

Markalar ve marketlerin bu indirimi ürünlere yansıtmasıyla birlikte temel gıda ürünlerinde fiyatlar hissedilir oranda düşmesi bekleniyor. Sabah gazetesinin haberine göre KDV oranlarının rafta olası fiyat etkisini araştırmak için market fiyatları üzerinden bir hesaplama yapıldı. Bir evde temel ihtiyaç olan ürünler belirlendi. Pirinç, nohut, kuru fasulye, makarna, çay, süt, beyaz peynir, yoğurt, yumurta, ayçiçek yağı, zeytinyağ, tereyağı, şeker, dana kuşbaşı ve kıymadan oluşan 15 farklı üründen iki farklı sepet hazırlandı.

TOPLAM 52 TL İNDİRİM

Bir sepete marketlerin markalılara göre daha ucuza satışa sunduğu ve private label olarak adlandırdığı ürünler eklenirken pirinç nohut, kuru fasulye, makarna, çay, süt, beyaz peynir, yoğurt, yumurta, ayçiçek yağı, zeytinyağ, tereyağı, şeker, dana kuşbaşı ve kıymadan oluşan bu pakette hali hazırda 464.85 TL para ödemesi yapılıyor.

Bununla beraber KDV’nin yüzde 8’den 1’e inmesiyle birlikte 432.38 TL’ye düşeceği gibi toplamda 32 TL indirim olmuş olacak.

En pahalı ürünler doğrultusunda pirinç, nohut, kuru fasulye, makarna, çay, süt, beyaz peynir, yoğurt, yumurta, ayçiçek yağı, zeytinyağ, tereyağı, şeker, dana kuşbaşı ve kıymayı ekledik. Sepet toplam yüzde 8 KDV ile 736.35 TL olurken yapılan indirimle beraber 684 lira oluyor ve indirim 52 TL’yi buluyor.

İşte indirim ve ürünlerin yeni fiyatları: