Genel

İsveç Vatandaşlık Şartları Nelerdir? Kimler İsveç Vatandaşı Olabilir? 2022 Başvurusu, Evrakları

İsveç vatandaşlık koşulları yapılacak olan müracaatın incelenebilmesi adına sağlanması gereken durumlardır. Şartları sağlamayan kişiler, başvuruda bulundukları zaman reddedilir. Yetişkin bireylerin yerine getirmesi gereken İsveç vatandaşlık şartları aşağıdaki gibidir:

  • Kişilerin 18 yaşından büyük olmaları gerekir.
  • İsveç daimi oturum iznine sahip olmaları gerekir.
  • İsveç’te oturma hakkı ya da oturma kartına sahip olmaları gerekir. Bu durum bir AB vatandaşı ya da AB vatandaşının yakın akrabaları için gereklidir.
  • En az 5 yıl kesintisiz bir şekilde İsveç’te yaşamış olmaları gerekir.
  • İsveç’te geçinebiliyor olmaları gerekir.

Kimler İsveç Vatandaşı Olabilir?

İsveç vatandaşı olabilecek kişiler gerekli olan şartları sağlamalıdır. İsveç vatandaşı olabilmek için aranan temel kural ise yasal olarak İsveç’te 5 yıl boyunca ikamet etmektir. İsveç vatandaşlık başvurusunda bazı ön koşullar da bulunur. Bu ön koşullar ise İsveçli bir şirket tarafından 5 yıl süresince istihdam edilmek veya İsveç vatandaşı birisi ile evlenmektir.

İsveç vatandaşı birisi ile evlenen İsveç vatandaşı olmak isteyen kişi, bu sayede İsveç’te eşi ile beraber yaşama hakkı elde eder ve yasal olarak oturma izni alma hakkı olmuş olur.

İsveç Vatandaşlığı 2022 Başvurusu

2022 yılında İsveç vatandaşlığı müracaatı yapacak kişiler bu müracaatı İsveç Göçmenlik Bürosu (Swedish Migration Agency) yetkili kurumuna yapmalıdır. Bu kişilerden istenen ve temin edilmesi gereken tüm belgeler hazırlandıktan sonra İsveç Göçmenlik Bürosu’na teslim edilerek başvurulur. Bu başvuruların sonuçlanma süresine dair kesin bir tarih verilmiyor.

Kişilerin bu süreçte 6 ay boyunca beklemeleri gerekebilir. 6 aylık sürenin sonunda henüz bir geri dönüş sağlanmamış ise İsveç Göçmenlik Bürosu’na yazılı bir talep dilekçesi gönderilebilir. Bu yazılı talebin ardından ise İsveç Göçmenlik Bürosu, 4 hafta içerisinde bu başvuruyu ya onaylar ya da reddeder. Bu iki sonucu ise başvuru sahibinin adresine bir mektup göndererek tebliğ ederler. İsveç vatandaşlık başvurusunun ret kararından sonra ise kişilerin yatırmış oldukları başvuru ücreti bu kişilere iade edilmez.

Başvuru talebi reddedilen müracaat sahibi, ret kararının alındığı tarihten itibaren 3 hafta içerisinde itiraz edebilir.

İsveç Vatandaşlık Başvurusunda İstenen Evraklar

İsveç vatandaşlık müracaatında gerekli belgeler İsveç Göçmenlik Bürosu’na temin edilmek üzere hazırlanması gereken belgelerdir. İsveç vatandaşlık başvurusunda bulunacak kişiler önce sağlaması gereken tüm şartlara sahip olmalıdır. Şartların sağlanması halinde ise bu belgeleri yetkili kuruma teslim etmeleri gerekir. İsveç vatandaşlık başvurusunda istenen belgeler şu şekildedir:

  • Başvuru sahibinin kimliğini kanıtlayan belgeler (Ulusal pasaport veya kimlik belgesinin aslı gibi)
  • İsveç daimi oturum izin belgesi
  • İsveç oturum hakkı ya da oturum kartı (AB vatandaşı ya da AB vatandaşının yakın akrabaları için geçerli)
  • Tek ya da ortak velayet belgesi (Başvuru sahibinin 18 yaşından küçük çocukları var ise ve o çocuklar da İsveç vatandaşlık başvurusunda dahil edilecek ise çocuğun üzerinde tek velayet sahibi olduğunu ya da rıza gösteren başka bir ebeveynle ortak velayet sahibi olduğunun kanıtı)

İsveç Vatandaşlık Başvurusu Ödemesi

İsveç vatandaşlık müracaatı ücretleri müracaatta bulunan kişinin yaşına ya da durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin 18 yaşından küçük olan çocuklar için (ebeveyn vatandaşlık başvurusunda dahil olan çocuklar) herhangi bir vatandaşlık başvurusu ücreti bulunmuyor.

Yetişkin kişilerden istenen İsveç vatandaşlık başvurusu ücreti 147 Euro’dur. 18 yaşından küçük olan çocuklar için vatandaşlık bildirimi ücreti 17 Euro’dur. 18 ila 21 yaş arasındaki kişilerin ödemesi gereken vatandaşlık bildirim ücreti de 17 Euro’dur.