Ekonomi

Dolarda 1 TL’lik düşüş gelecek mi? Dövizden TL’ye geçişte son durum

Dolar kurundaki yatay seyir devam ederken, dolar fiyatında sert düşüş beklentisi oluştu. Kur korumalı mevduat kampanyasının başlatılmasıyla birlikte 13.40 ile 13.50 TL seviyelerinde kalan dolar kurunda yeni bir gelişme yaşanıyor. Şirketlerdeki dolar bozma trendi devam ederse, doların önümüzdeki dönemde düşüşe geçmesi bekleniyor. Dolar kurunda gelecekte tahmin edilen rakamlar 1 lira düşüşle 12.56 TL’li seviyeler oldu.

Dolar Yatay Bantta Sıkıştı

Kurda geçen yılın son günlerinde 16 TL’li seviyeler görülmüşken hızla gerileyen dolar, 1 aydır yatay seyrine devam ediyor. Dolar-TL paritesine bakıldığında 13 ile 14 TL arasında adeta duvar örülmüş gibi hareketlilik dar bantta sürüyor. Bunun üzerine dolar kurunda yeniden zirve görülecek mi diye soran vatandaşlar için uzmanlardan yeni açıklamalar geldi. Kurlardaki hızlı yükseliş pek tüketim, yatırım ve tasarruf alışkanlıklarını değiştirirken yatay seyir merek uyandırıyor.

Dolarda Kur Korumalı Mevduat Etkisi

Yurt içi yerleşiklerin döviz talebinde azalma olması dolardaki yükseliş ateşini durdurdu. Kur korumalı TL mevduat ürünü sayesinde dövize geçenlerin endişeleri devlet tarafından verilen kur garantisi ile azaldı. Öte yandan geçmiş yıllarda siyasi bir tedirginlik yaşandığında yabancıların hisse ve tahvilden dövize dönmeleri dolar fiyatını yükseltiyordu. Ancak Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı payının yüzde 40’ın altına inmesi bu etkiyi sıfırladı. Borsada sadece orta ve uzun vadeli yatırım yapan az sayıda yabancı fon kaldı.

Dolarda 1 TL Düşüş Yaşanır Mı?

Dolar-TL paritesindeki teknik seviyelere bakıldığında 13.73 TL ilk yatay direnç noktası olurken, aşılması halinde 13.90 TL kritik seviyesi görülüyor. Destek noktaları ise 13.43 TL ve 13.23 TL oldu. Hem şirketlerde hem de bireysel yatırımcıda dövizden TL’ye dönüş hız kazanırsa bu durumda 12.25 TL seviyelerine kadar bir düşüş yaşanması bekleniyor. Böylelikle bir aydır yatay seyreden dolarda 1 TL’lik bir düşüş yaşanabilir.