Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararı ne zaman? TCMB faiz indirecek mi?

Dolarda geçtiğimiz yılın son ayında hızlı yükseliş yaşanmasını tetikleyen faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Enflasyonun 19 yılın zirvesi olan yüzde 50’ye yaklaşmasının ardından Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak? Uzmanlar ve piyasa katılımcıları Merkez Bankası’nın politika faizini bu ay yüzde 14 seviyesinde sabit tutmasını bekliyor. Merkez bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Zaman?

Geçtiğimiz ay politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tutan Merkez Bankası, hükümetin düşük faiz söylemlerine rağmen kredi faizlerini hala yüksek tutuyor. Merkez Bankası, düşük faiz ile kredi kullanılabilmesi için politika faizini 14 seviyelerine kadar indirse de bankalardaki piyasa faizine bu indirimler yansımadı. Merkez Bankası 2022 Şubat ayı politika faizinin ne zaman açıklanacağı merak ediliyor.

Merkez Bankası Toplantısı Ne Zaman?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı 17 Şubat Perşembe günü saat 14:00’da açıklanacak. Bununla birlikte uzmanların Merkez Bankası faiz kararını nasıl vereceği yönündeki tahminleri de dikkat çekti. Reuters anketinde yılsonu politika faizi sorusuna cevap veren dokuz kurumun medyan tahmini yüzde 14 oldu. Geçen yılın son çeyreğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz talep etmesi ve cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planı piyasa tarafından eleştirildi. Kurda yaşanan endişeler sebebiyle TL dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 44 olmuştu.

Merkez Bankası Faiz İndirecek Mi?

Goldman Sachs son raporunda enflasyonun mevcut seviyesine rağmen yetkililerin faiz artışı olmayacağını vurgulamasına dikkat çekti. Bunun yanı sıra herhangi bir faiz indirimi hamlesinin lirayı değersizleştireceği için politika faizinin bu ay da sabit tutulmasını beklediklerini söyledi. Analistler, Merkez Bankası’nın politika faizi yerine dolarizasyonda çözülmeyi sağlamak ve rezervleri desteklemek için başka yöntemleri tercih edeceklerini belirtiyor.