Ekonomi

Merkez Bankası açıkladı! Bankalar arası para transferlerinde FAST limiti yükseltildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz yıl vatandaşların, farklı bankalar arasındaki para transferlerini 7 gün 24 saat gerçekleştirebilecekleri düzenlemeyi gerçekleştirmişti. Daha önce farklı bankalar arasındaki para transferleri mesai saatleri içerisinde ve hafta içi gerçekleştirilebiliyordu. Gelen düzenleme ile birlikte 18 Aralık tarihinde pilot uygulamasına başlanan FAST düzenlemesi ile ilgili olarak Merkez Bankası’ndan yeni açıklama geldi. Gelen açıklamaya göre bu düzenleme ile birlikte, FAST uygulamasında 2 bin TL olarak belirlenen limit 5 bin TL’ye çıkarıldı. Vatandaşlar, 21 Şubat tarihinden itibaren bankalar arasında 7 gün 24 saat, 5 bin TL’ye kadar para transferi gerçekleştirebilecek.

Merkez Bankası, FAST Sistemindeki Değişikliği Açıkladı

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada “FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sisteminin, alışveriş işlemlerinde nakite ek olarak tamamlayıcı bir ödeme yöntemi olarak kullanılabilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. FAST’a entegrasyonu tamamlanan ‘TR Karekod’ kullanılarak gerçekleştirilecek iş yeri ödemelerinde tek seferde 10.000 TL’ye kadar işlem yapılabilecektir” ifadeleri yer aldı. Açıklama, Merkez Bankası’nın Resmi Twitter hesabından “FAST Sisteminin Alışverişlerde Ödeme Yöntemi Olarak Kullanılması Hakkında Basın Duyurusu” başlığı ile duyuruldu.

Merkez Bankası Tarafından Yapılan Duyuru

Merkez Bankası tarafından yapılan duyuruda “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ülkemiz ödemeler altyapısının yenilikçi iş yapış yöntemlerini destekleyecek çalışmalar kapsamında 21 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye’nin kendi ulusal karekod standartlarını ‘TR Karekod’ olarak isimlendirerek oluşturmuş ve 8 Ocak 2021 tarihinde yeni nesil anlık ödeme sistemi FAST’ı devreye almıştır.” ifadeleri yer aldı. Açıklamanın devamında ayrıca TCMB’nin 15 Eylül 2021’de ilan ettiği “Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu” çalışmalarının da devam ettiği belirtildi.

Kolay Adresleme Sistemine Kayıtlı Kullanıcı Sayısı 15 Milyonu Aştı

Merkez Bankası’nın yaptığı duyuruda kullanılması ve ezberlemesi zor olan IBAN numaraları yerine telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi ile kolay ve hızlı şekilde FAST ödemesi yapılabilmesine imkan sağlayan Kolay Adresleme Sistemine kaydolan kullanıcı sayısının da 15,5 milyona ulaştığı belirtildi. Duyuruda “FAST Sistemine gösterilen yoğun ilgi ve ödemeler ekosisteminin dinamik gereksinimleri göz önünde bulundurularak para transferlerinde 2.000 TL olan FAST işlem tutar limiti de 21 Şubat 2022 itibarıyla 5.000 TL’ye yükseltilecektir” ifadeleri yer aldı.