Ekonomi

Ünlü ekonomist petrol fiyatını analiz etti! Benzin ve motorine yeni zamlar yolda

Akaryakıt fiyatlarına peş peşe zam gelmesinde petrol fiyatının 96 doları aşması etkili oluyor. Enerji fiyatlarındaki ralli devam ederken ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, oynanan büyük oyunu ifşa etti. Ocak ve şubat ayarında peş peşe gelen benzin ve motorin zamları, enflasyonu yükselten faktörlerden biriydi. Akaryakıt fiyatlarının 16 TL’ye dayanması ve LPG’nin 10 TL olması vatandaşları da olumsuz etkiliyor. Küresel çapta yaşanan enerji krizine yönelik yeni açıklamalar yapan Atilla Yeşilada, petrol fiyatlarını analiz etti.

“Putin Kasıtlı Olarak Enerji Fiyatlarını Pompalıyor”

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilime ABD’nin müdahil olmasıyla ilgili konuşan Atilla Yeşilada “Putin’in derdi Ukrayna’yı işgal etmek değil. Amaç çok, çok uzun süre Ukrayna gerginliğini en yüksek noktada tutup, enerji fiyatlarının zirvede kalmasını sağlamak.” ifadelerini kullandı. Putin’in enerji krizi çıkarıp Batı ülkelerine darbe vurmak istediğini ifade eden ünlü ekonomist, petrol fiyatının 1 yıl 100 dolar fiyatlarda tutunca, enflasyona alışık olmayan Batı’nın demokrasiden çıkıp faşizme dönmesine uğraştığını söyledi.

Brent Petrol 100 Doların Üstüne Çıkar Mı?

Yeşilada, brent petrol fiyatının 100 doların üzerine çıkması halinde Fed’in çok zor durumda kalacağını ifade etti: “Batı eskisi kadar petrole bağımı olmasa da, yine de enerji fiyatlarında kalcı bir artış tüketicinin belini kıracak. Ücret baskıları zaten yükseliyor, bir de petrolden dolayı zam talepleri coşarsa, Fed ABD’yi resesyona sokmadan enflasyonu kontrol altına alamaz.”

Brent petrolün 100 doları kırması için 3. çeyreği hedef gösteren Goldman Sachs analizine değinen Atilla Yeşilada, “başta Türkiye gibi Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) olmak üzere global enflasyonda 60 baz puan yükseliş bekliyor.” dedi. Bu tabloda brent petrolün 100 doları aşması halinde Türkiye ekonomisinde de ciddi sıkıntıların gündeme gelebileceği uyarısında bulundu.