Ekonomi

Fed toplantı tutanaklarını yayınlandı, faiz rüzgarları esmeye başladı! Fed faizi arttırırsa ne olur?

ABD Merkez Bankası (Fed), 14-15 Aralık tarihinde gerçekleştirilen FOMC toplantısının tutanaklarını 5 Ocak tarihinde yayınlamıştı. Söz konusu tutanaklarda, Fed’in, ABD’de yükselen enflasyona karşı mücadele kapsamında 2022 yılında beklenenden hızlı bir şekilde faiz artırımlarına gidebileceğinin sinyalleri yer almıştı. Parasal sıkılaştırma söylemlerinin yer aldığı bu toplantının ardından Fed, Ocak ayında gerçekleştirilen FOMC toplantısının da tutanaklarını yayınlandı. Ocak ayında gerçekleştirilen toplantıda da Fed yetkililerinin yüksek enflasyona ve faiz artırım yöntemine odaklandığı ortaya çıktı. Tutanaklara göre Fed, faiz yükseltme zamanının geldiğini düşünüyor.

Fed’in Ocak Ayı FOMC Tutanakları Yayınlandı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 25-26 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği FOMC toplantısının tutanakları, 16 Şubat tarihinde yayınlandı. Toplantı tutanaklarına göre Fed yetkilileri her toplantıda enflasyon ve diğer verilerin analiz edilerek faiz konusunda karar alınmasında karar kıldı. 2 gün süren ve tutanakları yayınlanan toplantıda, Fed’in 1980’li yıllardan bu yana ABD’de görülen en yüksek enflasyon ile mücadele etmeye hazırlandığı görüldü. Öte yandan Fed yetkililerinin, enflasyonun 2022 yılında düşmesini bekledikleri, bu beklentinin gerçekleşmemesi durumunda ise faiz artırmaya hazır oldukları da ortaya çıktı.

Fed Yetkililerinin Gündeminde Yükselen Enflasyon Var

 

Tutanaklarda, Fed yetkililerinin yüksek enflasyona ilişkin riskleri yukarı yönlü gördüğünü ve para politikasında sıkılaştırma zamanının geldiği konusunda hemfikir oldukları ortaya koyuldu. Konuya ilişkin olarak tutanaklarda “Üyelerin çoğu, enflasyonun beklendiği gibi düşmemesi durumunda Komite’nin politika desteğini şu anda tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde kaldırmasının uygun olacağını belirtti” ifadeleri yer aldı.

Fed’in 2022 Faiz Artırım Beklentileri

Tutanakların Fed Başkanı Jerome Powell’ın yönlendirmeleri ile uyumlu olduğu görüldü ve beklenenden daha “şahin” bir görünümün ortaya koyulmaması sonrası, tahvil piyasalarında Fed’in Mart ayında 50 baz puanlık faiz artışına gitme ihtimali %35 seviyelerine geriledi. ABD Merkez Bankası’nın, ilki Mart ayında olmak üzere 2022 genelinde toplamda 150 baz puanlık faiz artırım kararı alması bekleniyor. Bu beklentilerin gerçekleşmesi durumunda, küresel ekonomi piyasalarının da derinden etkileneceği tahmin ediliyor.

Fed Faizi Arttırırsa Piyasalara Nasıl Etki Eder?

Fed’in 2022 yılında faiz artırımlarını hızlandırması durumunda özellikle gelişmekte olan piyasalarda başta olmak üzere, küresel para piyasaları etkilenecek. Fed’in faiz artırımı, ABD dolarının değerinin artması anlamına geliyor ve bunun, büyümedeki yavaşlamayı da beraberinde getirmesi bekleniyor. Bu nedenle de başta Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler olmak üzere piyasalarda Fed’in faiz kararları endişe ile takip ediliyor.