Editörün SeçtikleriEkonomi

Yüzde 7’lik KDV indirimi sonrasında 30’lu yumurtanın fiyatı 37 TL’den 42 TL’ye DÜŞTÜ!

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamasında KDV indirimini duyurmuş, temel gıda ürünlerinde yüzde 7 KDV indiriminin raflara yansıyacağını açıklamıştı. Ancak KDV indiriminin yumurta fiyatlarına yansımaması vatandaşların en çok konuştuğu konular arasında yerini alıyordu. Ticaret Bakanlığı yumurta fiyatları için harekete geçerken, sosyal medyada yayılan bir görüntü “Bu kadarı da pes!” dedirtti.

Pazartesi gününden itibaren yüzde 7 KDV indirimi etiket fiyatlarına yansımaya başlamıştı. Yüzde 7’lik KDV indirimi sonrasında 30’lu yumurtanın fiyatı 37 TL’den 42 TL’ye çıktığı görülünce, durum vatandaşlar tarafından ti’ye alındı.

Öyle ki, yumurta fiyatlarına geçtiğimiz Cuma günü zam yapıldı. Bu da KDV indiriminin etkisiz kalmasına neden oldu. Ortalama 30’Lu “L” boy yumurtanın kolisi Cuma günü gelen zamlardan sonra 36,5 TL’den 46 TL’ye çıktı. Daha sonrasında gelen yüzde 7’lik KDV indirimi ile fiyat 42,90 TL olarak güncellendi.

Bu da vatandaşlar tarafından KDV indirimi sonrası yumurtanın fiyatı 37 TL’den 42 TL’ye düştü! olarak yorumlandı.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

Ticaret Bakanlığı duruma el atarak, yumurta fiyatlarında artışa gidildiği iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında müfettişleri görevlendirdi. Bakanlık yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu itibarla, söz konusu iddianın üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler nezdinde incelenmesi ve varsa kötü niyetli uygulamaların tespit edilerek cezalandırılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla bakanlığımız müfettişleri görevlendirilmiştir”

ZAM TÜKETİCİLERE GEÇ YANSITILDI

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) başkanı İbrahim Afyon ise açıklamasında yumurta zammının maliyet kaynaklı olduğu ve tüketiciye fiyatların 1 hafta geç yansıtıldığını söylerek, şunları dedi:

“Tavuk yeminde kullanılan soya, ayçiçeği ve yağlı soya küspesinin fiyatının artmasından dolayı üreticiler maliyette zarardan çıkış için zam yapmak durumda kaldı. Üreticiler geçen haftalarda maliyetin altında satıyordu ve artık maliyet kıskacına girildiğinden dolayı zarardan çıkmak için geçen perşembe günü yeni fiyatlar belirlendi. Cuma günü raflara yansıyan yeni fiyat üreticinin zarardan çıkması için gerekliydi ve marketlerin kâr marjını da üstüne koyarak tüketicilere yansıtıldı”