Ekonomi

İkinci el oto fiyatlarında büyük düşüş! Oto piyasasında son durum

Otomobil almayı düşünenlere sevindirici haberler geldi. Geçtiğimiz dönemde kur şoku ve çip krizi yüzünden hızla yükselen sıfır araç fiyatlarıyla birlikte 2. el otomobil fiyatlarında da düşüş yaşandı. Fahiş fiyat artışları araba piyasasını olumsuz etkilerken vatandaş taşıt kredilerinde düzenleme bekliyor. İkinci el otomobil pazarı adeta durma noktasına geldi. Sektörden gelen verilere göre ilana koyulan araçların satılma süreleri 39 güne yükseldi. Bununla birlikte satılamayan araçların fiyatlarında büyük düşüş yaşanıyor.

İkinci El Araç Fiyatlarında Düşüş Trendi

İkinci el araç pazarında satışlar durma noktasına geldi. Bireysel ilanların satılma süreleri 25 günden 39 güne çıktı. Aracını satamayanlar fiyatları düşürmek zorunda kaldı. İkinci el araç piyasasındaki durgunluğun en büyük sebeplerinden biri taşıt kredilerinde yüksek faiz ve dolar kurdaki dengesizlikler oldu. Uzmanlar ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 15 ila yüzde 18 arasında düştüğünü söyledi. Otomotiv analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın, ikinci el otomobil pazarında adeta yaprak kımıldamadığını dile getirdi.

“Köpük Fiyatlar Ocak Ayında Geriledi”

Sıfır otomobil fiyatları maliyetlerden dolayı artarken, ikinci el otomobil pazarında ise ocak ayından beri yüzde 15 civarında bir azalma yaşandı. Kur yüksekken araç alan çok kişi olduğunu belirten Hüsamettin Yalçın, “Eylül-Aralık dönemindeki köpük fiyatlar ocak ayı sonu itibariyle geri gelmeye başladı. Şu anda yüzde 15’lere varan düşüş var. Kurun yüksek seviyede olduğu dönemlerde araç alan esnafta da stok maliyeti baskısı var.” ifadelerini kullandı.

“Satış Süreleri Uzadı, Fiyatlar Düştü”

Kur korumalı mevduat programı ile birlikte ikinci el otomobil pazarının yüzde 45 daraldığını söyleyen Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, “Bizdeki verilere göre, ikinci elde ilan satış süreleri bireysel ilanlarda 25 günden 39 güne çıktı. Kurumsal ilanlarda ise bu rakam 19 günden 28 güne çıktı. Bu durum fiyatlara da yansıdı. İkinci elde fiyatlar aralık sonundan bu yana yüzde 15-18 düştü.” dedi.