Sağlık

2022 yılı detayları açıklandı: Sigortası olmayanlar sağlık ocağına gidebilecek mi? Bundan sonra…

Türkiye’de milyonlarca vatandaş, sağlık hizmetlerinden nasıl ve hangi şartlar altında yararlanabileceğini araştırıyor. Özellikle sigortası olmayan vatandaşlar, sağlık ocaklarına giderek tedavi olup olamayacakları konusunda araştırmalara devam ederken, sağlık güvencesi olmayanların nereye başvuru yapabileceğine ilişkin araştırmalar da sürüyor. Öte yandan sigortasız vatandaşların ne kadar sağlık ücretleri ile karşılaşabilecekleri de merak ediliyor. İşte detaylar…

Sağlık Sigortası Yoksa Sağlık Ocağına Gidilebilir Mi?

Milyonlarca vatandaş “Sağlık güvencesi, sigortası olmayanlar sağlık ocağına gidebilir mi?” sorusunun yanıtını arıyor. Sağlık ocaklarında verilen “Aile Hekimliği Hizmetlerinden” yararlanmak için vatandaşların sigortalı olmasına gerek yoktur. Vatandaşlar sigortasız olsalar dahi, yani vatandaşlar sağlık güvenceleri olmasa da Aile Hekimliği Hizmetlerinden yararlanabilir. İşsiz olmak ve sigortasız olmak bu hizmetlerden yararlanmaya engel değildir. Sağlık ocaklarındaki doktorlara muayene olacak olan vatandaşlar MHRS sisteminden randevu alarak ya da sağlık ocağından sıra numarası alarak muayene olabilir.

Sigortası Olmayanlar Muayene Ücretini Nasıl Ödeyecek?

Sağlık ocaklarında muayene olan vatandaşların muayene ücretleri, eczaneden ilaç temin ederken buradaki sistemde gözükür. Burada vatandaşlar, karşılarında ilaç ücretleri ile birlikte çıkan muayene ücretleriyle birlikte muayene ücreti ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Sağlık güvencesi olmayan ve bunun için başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar, sağlık ocaklarında sigorta kapsamında ücretsiz muayene olabilmek için Genel Sağlık Sigortası primlerini aylık düzenli olarak ödeyebilir.

Genel Sağlık Sigortası Primi Ne Kadar?

Sağlık ocaklarının yanı sıra sigortasız devlet hastanesi muayenelerinde muayene ücretinin ödenmesi gerekir. 2022 yılı için devlet hastanelerinde sigortasız hasta muayene ücreti yaklaşık 50 TL’dir. Genel Sağlık Sigortası primi ise 2022 yılı için 150 TL’dir. Sosyal güvencesi bulunmayan, herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmayan vatandaşlar, ilgili Kaymakamlıklarda bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına giderek gelir testi yaptırabilir ve bu test sonucu hesaplanan Genel Sağlık Sigortası prim borcunu düzenli olarak ödeyebilir. Böylece sigortasız vatandaşlar da düzenli borç ödemesi ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz şekilde yararlanabilir.

Aile Hekimliğinde Misafir Olarak Muayene Olmak

Sigortasız ve işsiz vatandaşlar Aile Hekimliği Hizmetlerinden yararlanmak üzere sağlık ocağına giderek muayene olabilir. Öte yandan misafir olarak bir yere giden vatandaşlar da aile hekimliklerine misafir olarak muayene olabilir. Misafir hastalardan ek ücret talep edilmez. Ayrıca vatandaşlar e-devlet üzerinden yaşadığı bölgedeki aile hekimliğini de değiştirebilir.