Ekonomi

Dar gelirli ve sigortasız vatandaşlar için bu başvuru zorunlu! Devlet hizmetlerinden faydalanmak istiyorsanız başvuru yapmanız gerekiyor!

Sigortası olmayanlar için devletin sunduğu ücretsiz sağlık hizmetlerinden biri olan Yeşil Kart hizmeti, vatandaşların en çok araştırdığı konular arasında yer alıyor. Yeşil Kart başvurusu nereden ve nasıl yapılır, kimler Yeşil Kart sahibi olabilir? İşte detaylar…

Yeşil Kart Başvurusu E-Devlet’ten Yapılabilir Mi?

Türkiye’de milyonlarca vatandaş sigortalı olarak çalışıyor. Bu alanda yer alan vatandaşlar, SGK bünyesinde Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı güvencelerinden yararlanabiliyor. Ancak vatandaşların büyük bir bölümü de herhangi bir sigortası olmadan geçimlerini sağlayabilecek kazancı elde edemiyor. Yeterli gelire sahip olmayan ve sigortası bulunmayan vatandaşlar için devlet ücretsiz sağlık hizmetleri sunuyor ve bu hizmetler arasında Yeşil Kart hizmeti de yer alıyor. Yeşil Kart hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, bu hizmet için nereye ve nasıl başvuru yapılacağını araştırıyor. E-Devlet üzerinden Yeşil Kart başvurusu ve sorgulaması yapılabilir mi?

Yeşil Kart Başvurusu İçin Ne Gerekiyor?

Yeşil Kart hizmetinden yararlanmak için vatandaşların ilk olarak gelir testi başvurusunda bulunması gerekiyor. Bu testin başvuruları ise ikametin bağlı olduğu Kaymakamlıkltan ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden yapılabiliyor. Gelir testi başvurusundan sonra vatandaşların, bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmesi gerekiyor. SGK kapsamında olan gelir testi başvurusu, belirtilen kurumlara vatandaşların kendi başvuruları ile gerçekleştirilir ve istisnai durumlarda kişilerin birinci derece akrabaları da bu başvuruları yapabilir.

Gelir Testi Nasıl Yapılır?

SGK’ya yapılan gelir testinde vatandaşların aylık gelirlerinin asgari ücretin üçte birinden daha az olduğunun tespit edilmesi durumunda sağlık primleri de devlet tarafından karşılanıyor. Ancak bu oranın üzerinde gelire sahip kişilerin, sigortalarını kendilerinin ödemeleri gerekiyor.

Bu ödemeler ise “G-1”, “G-2” ve “G-3” isimleri verilen üçlü ödeme sistemine göre yapılıyor. Bu üçlü sistemde kurumun belirlediği ödemeleri gerçekleştiren kişiler Genel Sağlık Sigortası (GSS) hizmetlerinden yararlabiliyor. Sigortası olmayan vatandaşlar, aylık 150 TL ödeme ile sağlık sigortası yaptırabiliyor.

Başvuru İçin Aranan Şartlar Neler?

Yeşil Kart başvurusunda bulunmak için gereken şartlar şöyle:

  • Başvuru sahibinin sigortasız olması,
  • Başvuru sahibinin çiftçilik ya da vergi kaydının olmaması,
  • Emeklilik hakkının bulunmaması,
  • Kişinin ailesinin aylık kazancının asgari ücretin vergi ve sosyal sigorta primi dışındaki tutarının üçte birinden az olması,
  • Başvuru sahibinin özel bir kanun hükmü kapsamında, özel durumunu beyan edebilmesi.

Vatandaşların ilgili belgeler ile SYDV kurumlarına bizzat giderek başvuruda bulunması gerekiyor.