Ekonomi

Yatırımcılar merak ediyor, gram altın yükselecek mi? Dev bankanın analist ekibi yanıtladı

Küresel piyasalarda altın fiyatları, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin büyümesi ile birlikte sert artışlar yaşadı. Altın fiyatlarındaki artışlara paralel olarak petrol fiyatında da artış görülürken, yurtiçi piyasalarda dolar kuru da yukarı yönlü ivmelendi. Ons altındaki yükselişin ve dolar kurundaki yükselişin desteklediği gram altın fiyatları yükselişe geçti ancak yatırımcılar, altına yatırım yapma konusunda tedirginlik yaşamaya devam ediyor. Altın fiyatlarında yükselişin devam edip etmeyeceği konusunda yatırımcılar araştırmalarına devam ederken, Goldman Sachs bankasından altına ilişkin kritik bir tahmin geldi.

Gram Altın Yükselmeye Devam Edecek Mi?

Yurtiçi piyasalarda gram altın fiyatı son 1 haftalık süreçte %4,4 oranda değer kazancı yaşadı. Öte yandan gram altının getirisi son 5 yıllık süreçte %471 oranını ve son 20 yıldaki getirisi de %6.290 oranını buldu. Uzun vadede yatırımcısının yüzünü güldüren altın için kısa vadeli endişeler devam ediyor. Son dönemlerde yükselerek 845 TL seviyesinin de üzerine çıkan gram altın sonrası uzmanlar tahmin ve analizlerini paylaşıyor.

“Altın Son 20 Yılda Yüzde 6.290 Getiri Sağladı”

ABD merkezli dev banka olan Goldman Sachs’ın tahminlerine köşesinde yer veren Milliyet yazarı Zeynep Aktaş, söz konusu yazısında “Altına talep güçleniyor. Dolar kuru bir haftada yüzde 1,14 yükselerek 13,65 olmasına rağmen altının onsunun 1.898 dolara yükselmesi gram altının fiyatında yükselişi beraberinde getirdi. Bir haftada yüzde 4,4 değerlenen gram altın, son beş yılda yüzde 471 arttı. Gram altının son 10 yıldaki getirisi yüzde 754 ve 20 yıldaki getirisi yüzde 6.290 oldu.” ifadelerine yer verdi.

Goldman Sachs Analistleri Ne Düşünüyor?

Hindistan’ın mücevher talebinin geçtiğimiz yıl 611 tona ulaştığını ifade eden Aktaş, Çin’de ise bu seviyenin %63 oranda artarak 675 tona yükseldiğini belirtti. Aktaş, öte yandan Goldman Sachs stratejistlerinin 8 Şubat’ta ABD’de faizlerin arttığı dönemde iyi performans gösterdiğini belirttiklerini ve stratejistlerin 2022 sonunda ons altının 2.150 dolar seviyesine ulaşacağını düşündüklerini dile getirdi. Ons altın, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin tırmanması ve Rus askerlerin Ukrayna’nın doğusuna girmeye başlaması ile birlikte son 9 ayın zirve seviyesine yükselmişti.