Bilim, Teknoloji

Gelen mesajdaki bu linke sakın tıklamayın! Tıklayanların bütün hesabını boşaltıyorlar!

Her geçen gün yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıkıyor. Son olarak dolandırıcılar vatandaşların mağdur olduğu elektrik faturalarına gözünü dikti. Konuya ilişkin Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan yaptığı açıklamasında yeni dolandırıcılık yöntemine karşı vatandaşları uyardı.

Demircan, yapmış olduğu açıklamasında dolandırıcıların genellikle gündemden yola çıktıklarını ve gönderdikleri linklerle hesapları boşaltabileceklerini belirtti. Yapılan açıklamada, “En önemli kriterleri gündemi kullanmak. Gelen linkler tıklandığında tüm hesabınız boşaltılabiliyor ya da sosyal medya hesabınız hack’leniyor. Linklere tıklamayın ve şikayet edin” ifadesi kullanıldı.

ÇOK UYANIK OLMAK GEREKİYOR

Sosyal medya dolandırıcıların kullandığı yöntemlere bir yenisi daha eklendi. Son dönemlerde artan elektrik faturaları için destek kampanyası düzenlendiğini belirten dolandırıcılar, paylaştıkları linkte mağdurların oraya tıklamasını sağlıyor. Güvenlik Uzmanı Demircan, kendisine de bu linklerden geldiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu linkler tanıdığımız ya da inandırıcılığı olan insanlardan geliyor. ‘Anketimize katılmak ister misin? Sesimizi daha çok duyurmak istiyoruz’ diye gelen bu linkler tıklandığında sizi bir bağış ekranına yönlendiriyor ve küçük miktarda bağış yapmanız isteniyor. Siz de rakam küçük diye kredi kartı ya da banka bilgilerini verirseniz tüm hesabınız boşaltılabiliyor. Onun dışında yine sosyal medya hesabınız hacklenebiliyor ve bu tarz saldırıları sizin üzerinizden hesabınız ele geçirilerek yapmaya başlıyorlar. Bu noktada çok uyanık olmak gerekiyor”

GÜNDEMİ KULLANIYORLAR

Hackerların gündemi kullanarak inandırıcılık sağladığını belirten uzman isim, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Elektrik faturalarıyla alakalı bize linkler gelmeye başladı. Bu mesaj tanımadığınız kişilerden geliyorsa ve içerisinde link varsa kesinlikle o linki tıklamamak gerek. Burada kim olduğunuzun bir önemi yok, bu mesajlar herkese gönderiliyor. Avukatlar, tanınmış kişiler, siber güvenlik uzmanlarına bile gelebiliyor. Kimi tuzaklarına düşürebilirlerse, linke tıkladığınızda ya sosyal medya hesabınızı ya da banka hesap bilgilerinizi kaybedebiliyorsunuz”