Ekonomi

Araba alacaklar dikkat! BDDK düzenleme ile değişiklik kararını açıkladı: Taşıt kredilerinde yeni dönem başladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt almayı düşünen ve bunun için bankaların sunduğu taşıt kredilerine başvuruda bulunacak olan vatandaşlar için kritik kararını duyurdu. BDDK’dan gelen açıklamaya göre otomotiv kredilerinde vade ve kredi limitleri artırıldı. Otomotiv fiyatlarında yaşanan artışlar sonrası sektöre yansıyan düşüşler, taşıt kredilerindeki düzenlemenin önünü açan etken oldu.

Vade ve Kredi Limiti Artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz yılın son çeyreğinde üst üste 4 kez politika faizinde indirim uyguladı. Merkez Bankası faizi %14 seviyesine indirdi ancak bu durum bankaların sunduğu kredilerdeki faizlere beklendiği gibi yansımadı. Özellikle taşıt kredilerindeki yüksek faiz oranları, vatandaşların elini kolunu bağladı. Taşıt almak isteyen ve bunun için gereken finansmanı bankaların sunduğu taşıt kredilerinden sağlamayı düşünen vatandaşlar için, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan kritik bir düzenleme açıklaması geldi. Açıklamaya göre taşıt kredilerinde vade ve kredi limiti artırıldı.

BDDK Karar Değişikliğini Açıkladı

BDDK tarafından yapılan açıklamada 120 bin TL olan kredi limitinin 400 bin TL’ye çıkarıldığı belirtildi. Öte yandan vade sayısı da 48 aya kadar çıkarıldı. Kredi Yönetmeliği’nin 12/A maddesinin 2. fıkrası ile Finansal Kurumlar Yönetmeliği’nin 11/A maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen “taşıt teminatlı krediler hariç”, tüketicilere binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ya da yapılacak finansal kiralama işlemlerinde kredi tutarının, aracın değerine oranının, nihai fatura değeri 400 bin TL ve altında olan araçlar için %70 seviyesine aşmamasına karar verildi. Yani değeri 400 bin TL’nin altında olan araçlar için taşıt kredisi oranı %70’i aşmayacak.

400 Bin TL’nin Üzerindeki Araçlar İçin Oranlar

Öte yandan gelen açıklamaya göre nihai fatura değeri 400 bin TL ile 800 bin TL arasında olan taşıtlar için bu limit %50 olarak belirlenirken, nihai fatura değeri 800 bin TL’nin üzerinde olup 1,2 milyon TL’yi geçmeyen araçlar için ise %30’u aşmamasına karar verildi. Nihai fatura değeri 1,2 milyonu aşan araçlar için oranının %20’yi aşmamasına ve değeri 2 milyondan fazla olan taşıtlar için de oran %0 olarak belirlendi.