Ekonomi

Dolar kuru 14 TL seviyesine yaklaştı: Kurdaki istikrar bozuluyor mu?

Yurtiçi piyasalarda dolar/TL kuru, geçtiğimiz yıl Aralık ayında 18,40 seviyesi ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül ve Aralık ayları arasında 4 kez faiz indirimine gitmesi ve faizi %19’dan 500 baz puan indirerek %14 seviyesine çekmesinden sonra, dolar kuru da sert tepki vermiş ve hızlı bir yükseliş sergilemişti.

Dolar kurunun 8 TL seviyesinden 18 TL seviyesine tırmanmasından sonra kur korumalı TL mevduat modelinin tanıtılması, kurun hızla gevşemesini sağladı ve dolar kuru uzun bir süre 13,60 TL bölgesinde hareket etti. Ancak dolar kuru, Ukrayna krizinin etkisiyle 13,90 TL seviyesini görü ve Dr. Tuğberk Çitilci, dolar kuruna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dolar Kurundaki İstikrar Sarsıldı

Uzun bir süredir 13,60 TL civarında hareket eden ve bu bölgede bir istikrar kazanan dolar kuru, Ukrayna krizinin büyümesi ile birlikte yeniden 13,90 TL seviyesine tırmandı. Dün güne 13,64 TL seviyesinde giriş yapan kur, sabah saatlerinde 13,80 TL’yi gördükten sonra 13,70 TL bölgesine çekilmişti ancak öğleden sonra gelen hareketlilik ile birlikte kurda yeniden 13,90 TL bölgesi test edildi. Merkez Bankası’nın müdahaleleri ve kur korumalı TL mevduat modeli, dolar kurunda bir süre istikrar sağlamıştı.

Gram Altın, Ons Altın ve Dolardan Destek Buldu

Dolar kurunun artışa geçmesi ve ons altının da küresel piyasalarda sert değerler kazanması, yurtiçi piyasalarda da gram altın fiyatının 846 TL seviyesine ulaşmasını destekledi. Gram altın fiyatında bu seviye 20 Aralık tarihinde görülen 1.000 TL seviyesine en çok yaklaşan fiyat oldu. Öte yandan Türkiye’nin kredi risk priminde (CDS) ise 546 seviyesi görüldü.

Çitilci: Kurda Stabilizasyonun Sonuna Geliyoruz

Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tuğberk Çitilci, Sözcü’ye yaptığı değerlendirmede “Dolar/TL’de 13,50 civarındaki stabilizasyonun sonuna geliyoruz” ifadelerine yer verdi. Çitilci söz konusu açıklamasında, Rusya ile Ukrayna arasındaki jeopolitik kriz gibi dış etkenlerin yanı sıra kur korumalı mevduat ve ihracat için kurda %1 ile%3 aralığında yukarı yönlü hareketlere izin verilebileceğini ifade etti.