Ekonomi

Rusya Ukrayna’yı vurdu, petrol fiyatları fırladı! Benzin, Motorin ve LPG’ye zam…

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim, hafta başında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in canlı yayında ulusa sesleniş konuşmasında dile getirdiği ifadelerle birlikte tırmanışa geçti. Putin, Ukrayna’nın doğusunda bulunan ve ayrılıkçı Rusların elinde olan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını Rusya’nın tanıdığını duyurdu. ABD ve AB ülkeleri, Rusya’ya yaptırım uygulanacağını açıkladı. Gerilim git gide tırmanırken, Rus askerleri bu sabah TSİ 05.00 itibariyle Ukrayna’ya girmeye başladı. Rus lider Putin’in harekat emri vermesiyle birlikte küresel piyasalarda savaş endişeleri de tırmandı ve bununla birlikte piyasalarda altın ve petrol fiyatları sıçradı. Petrol fiyatları harekat sonrası, 2014 yılından bu yana ilk kez 100 dolar seviyesini gördü.

Brent Petrol Fiyatında 2014’ten Bu Yana Rekor Seviye

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’a özel askeri operasyon emri vermesinden sonra, Brent petrolün varil fiyatı 2014 yılından bu yana ilk kez 100 dolar seviyesine ulaştı. Altın fiyatları da bu gelişmelerle birlikte yükselişe geçerken, artan jeopolitik gerilim, petrol fiyatlarındaki artışı hızlandırdı. Brent petrol fiyatı %3 değer kazanarak 2014 yılından bu yana ilk kez 100 doları gördü.

Benzin, Motorin ve LPG’ye Zam Gelecek Mi?

Brent petrol fiyatında görülen %3 oranında değer artışı ile birlikte Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da %3’ten fazla değer kaybederek 95,5 dolar seviyesine yükseldi. Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi ile birlikte artışa geçen petrol fiyatları sonrasında, ülkemizde de sık sık zamlarla karşılaşan akaryakıt fiyatlarına zam gelebileceği ifade edildi. Petrol fiyatlarında görülen artış sonrası uzmanlar benzin, motorin ve LPG fiyatlarına da tekrar zam gelebileceğini ifade etti.

Altın Fiyatları Yükselişe Geçti

Rusya ile Ukrayna arasındaki tansiyonun tırmanması ve Ukrayna’da savaş sireni seslerinin duyulması ile birlikte dünya basınında “Rusya Ukrayna savaşı başladı” haberleri de yer almaya başladı. Savaş gibi dönemlerde güvenli limanlara yönelen yatırımcılar, ortaya çıkan bu haberlerle birlikte yine güvenli liman altına yöneldi. Altın fiyatları da gelen taleplerle birlikte artış gösterdi. Küresel piyasalarda ons altın fiyatı yaklaşık %2 oranda değer artışı yaşadı ve 1.944 dolar seviyesine ulaştı.