Ekonomi

Rusya – Ukrayna savaşı finansal piyasalarda deprem etkisi yarattı! Altın ve petrol uçuşa geçti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pazartesi günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Ukrayna’nın doğusunda yer alan ve Rus ayrılıkçılarının yoğun olduğu Donbas bölgesindeki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığının tanındığını açıklamıştı. Putin söz konusu açıklamalarıyla birlikte Batılı devletlerin yaptırım tehditleriyle karşı karşıya kaldı. Ancak 24 Şubat Perşembe sabahında TSİ 05.00 itibariyle Rus askerleri, Putin’in harekat emri ile birlikte Ukrayna’ya girmeye başladı. Rusya – Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte küresel ekonomi piyasalarında da sert hareketlilikler yaşandı ve krizin gidişatına göre hareketlilikler yaşanmaya da devam ediyor.

Hisse Senedi ve Kriptolarda Düşüş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı açıklamada Rus birliklerinin Donbas bölgesine girmeye başladığını duyurdu. Rus askerlerinin girişi ile birlikte bölgede patlama sesleri duyulurken, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de büyük patlama sesleri duyulmaya başladı ve Kiev’de sirenler çaldı. Basına ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Ukrayna’da krizin büyüdüğü görülürken, bir süredir savaş söylentileri ile baskı altında kalan piyasalarda, savaşın başlaması ile birlikte sert hareketlilikler görüldü. Altın ve petrol fiyatları yukarı yönlü ivme kazanırken, hisse senedi ve kripto para piyasaları ise aşağı yönlü ivmelendi.

Ons Altın Yükseldi, Gram Altına Yansıdı

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş gelişmeleri ile birlikte ilk sert hareketlilik, güvenli liman altında görüldü. Yatırımcıların güvenli liman olarak değerlendirdiği altına, savaş endişeleri ile birlikte artan talep sonrası küresel piyasalarda ons altın fiyatı 1.949 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ons altının sert yükselişini yurtiçi piyasalarda dolar/TL kuru da izledi. Dolar kuru 24 Şubat günü 14,00 TL seviyesini aştı ve Aralık 2021’den bu yana ilk kez bu seviyenin üzerine çıkarak 14,23 TL seviyesini gördü. Ons altın ve dolar kurundaki yükselişlerle birlikte gram altın fiyatı da 887 TL seviyesine kadar hızla yükseldi.

Petrol Fiyatları Fırladı

Öte yandan savaş endişeleri altın ile birlikte petrol fiyatlarına da yansıdı. Altın gibi yukarı yönlü sert harekete geçen petrol fiyatlarında hızlı yükselişler yaşandı. Vadeli varil fiyatında %4,5 oranda ve ABD hafif ham petrolü fiyatında %4,3 oranda artış kaydedildi. Brent petrol varil fiyatı 2014 yılından bu yana ilk kez 100 dolar seviyesini gördü.