Ekonomi

Taşıt kredileri düzenledi: Peki maliyetlere etkisi ne oldu?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredili otomobil alımları için yeni düzenlemeyi duyurdu. Buna göre kredili otomobil alımlarında uygulanan kredi ve vade limitleri artırıldı. Böylece hem sektör hem de tüketici, uygulanan düzenleme ile birlikte heyecanlandı. Ancak atılan bu adımın her ne kadar sektörde hareketlilik getirmesi beklense de faiz oranlarının, kredili alımlarda otomobile ulaşımı zorlaştırmaya devam ettiği görülüyor. Her ne kadar artan araç fiyatları ile birlikte kredilerdeki vade sınırlarını belirleyen taşıt fatura değerlerinde artırıma gidilmiş olsa da Türkiye’de en çok satan araçlar üzerinden yapılan hesaplamalarda, mevcut kredi faiz oranları ile kredi kullanıldığında, toplam maliyetlerin, satın alınan aracın 1,5 katına kadar çıkabildiği görüldü. İşte detaylar…

BDDK Düzenlemesini Duyurmuştu

BDDK’dan gelen düzenleme adımı sonrasında, kredili otomobil alımlarında uygulanan vade limitlerinde yeni bir düzenlemeyle birlikte taşıt kredilerindeki son durum merak konusu oldu. BDDK hatırlanacağı üzere 400 bin TL’lik araçta kullanılabilecek azami kredi oranının, aracın değerinin %70’i kadar olacağını duyurmuştu. Ayrıca nihai fatura değeri 400 bin TL ve daha altında olan taşıt alımlarında kullandırılan kredilerde vade oranı da 48 aya yükseltilmişti. Öte yandan otomobillerin nihai fatura değerleri üzerinden bu oranlamalar, fiyat arttıkça daha düşük hale getirilmişti.

Maliyet 1,5 Katına Kadar Artabiliyor

Habertürk’ün haberine göre BDDK tarafından duyurulan düzenleme sonrasında her ne kadar artan araç fiyatlarına uygun bir şekilde kredilerdeki vade sınırlarını belirleyen taşıt fatura değerlerinde artırım yapılsa da mevcut faiz oranları ile toplam maliyet, satın alınan aracın değerinin 1,5 katına kadar ulaşabiliyor.

Fiat Egea Üzerinden Örnek Hesaplama

Türkiye’de en çok satılan otomobiller üzerinden yapılan hesaplamada; habere göre Fiat Egea’nın 1.3 M. Jet 95 HP Urban Manuel Dizel versiyonunun 383.900 TL olan liste fiyatı üzerinden, bu aracın fatura tutarının %70’ine kadar 48 at vade kullandırılabiliyor. Piyasa şartlarında bu araç için kullanılabilecek kredide en düşük faiz oranı %1,59 olduğuna göre, aylık ödeme 48 ay vadede 8 bin 598 TL olarak hesaplanıyor. Toplam kredi maliyeti ise 414 bin TL olarak belirleniyor. Bu da Egea’nın tüketici açısından toplam maliyetini 529 bin 266 TL’ye kadar çıkarıyor. Araç maliyeti ile birlikte bu tutar 635 bin TL’ye kadar yükseliyor ve bu da ortaya 1,5 katlık bir fark koyuyor.