Ekonomi

Emekli vatandaşların tam 3 maaş alma hakkı bulunuyor! Bu şartları karşılayan emekliler 2 ya da 3 maaş alabiliyor

Türkiye’de milyonlarca vatandaş, emeklilik hakkı kazanıp emekli maaşı ile hayatına devam etmenin hayalini kuruyor. Yıllarca çalışan ve artık emekliliğe hak kazanmak isteyenler, bunun için adeta gün sayıyor. Ancak emeklilik hakkı kazanabilmesi için vatandaşların bazı şartları da karşılaması gerekiyor. Bu şartlar arasında belirli bir yaşı doldurmak ve belli bir süre içinde mevzuat tarafından belirlenmiş olan emekli prim gün sayısını doldurma şartları yer alıyor. Bu şartları sağladıktan sonra SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı tarafından emekli maaşı kazanmaya hak kazananların, bir de çift maaş kazanma hakkı bulunuyor. Bunun içinse başka şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İşte detaylar…

Vefat Eden Eş Durumunda Bağlanan Aylık

Sosyal güvenlik mevzuatında belirlenen yönetmenliklere göre kişilerin çalışan ya da SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalılık sistemlerinden birine dahil olması fark etmeksizin, eşlerinin vefat etmesi durumunda dul aylığı alma hakkı bulunuyor. Vatandaşlar bu kurumlardan hangisine tabi olursa olsun, dul aylığı alınabiliyor ancak bu aylıklar, kuruma göre oran farklılıkları ile veriliyor. Şöyle ki; örneğin vefat eden eş Bağ-Kur’lu ise dul aylığı eş maaşının %50’si oluyor, eğer eş Emekli Sandığı’na tabi ise dul maaşı %75 olarak belirleniyor. Bunun için de mevzuatta dul ve yetim aylıklarının bağlanma oranları belirlenmiştir.

Dul ve Yetim Aylığı Bağlanma Oranları

Mevzuatta belirlenen dul ve yetim aylığının bağlanma oranlarında; eş %75, çalışan ya da emekli aylığı alan eş %50, eş ile birlikte 1 yetim %60 ve %30, eş ile birlikte 2 yetim %50 ve %25 – %25, tek yetim %50, iki yetim %40 – %40 oranlarda maaş hakkı elde ediyor. Eşin vefatından dolayı alınabilen bu aylığın yanı sıra, sosyal güvenlik mevzuatında bazı durumların yaşanması halinde de emekli kadınların 3 farklı maaş alma hakkı doğabiliyor.

Emekli Kadınların 3 Maaş Hakkı Doğabiliyor

Kendisi SSK emeklisi olan ve emekli maaşı alan kadının, vefat eden eşinden dolayı alabildiği dul aylığının yanı sıra, eğer Emekli Sandığı’ndan emekli olan babası varsa bu durumda o kadın babasından da yetim aylığı alabiliyor. Ancak bu noktada, alınan ve bağlanan emekli maaşlarının, 3 farklı sigorta sisteminden bağlanmış olması gerekiyor. Ayrıca vefat eden eş durumundan aylık alan vatandaşların evlenmesi durumunda bu maaş kesiliyor.