DünyaEkonomi

Flaş Faiz Kararı! Dev Banka Para Çekimini Yasakladı

Rusya Merkez Bankası, ani bir faiz kararıyla politika faizini yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardığını duyurdu. Ayrıca ülkenin en büyük bankası Sberbank’ın yatırım hesaplardan 10 gün süreyle para çekmeyi yasakladığı öğrenildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyonun ardından Rus ekonomisinde ağır yaralanmalar yaşandı ve ruble yüzde 30 değer kaybetti.

1050 Baz Puan Faiz Artışı

Ekonomik yaptırımlar sonrası Rusya’ya ani bir açıklamayla faizi artırma kararı verdiklerini duyurdu. Rusya Merkez Bankası, 1050 baz puan artışla politika faizini yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardı. Salgın döneminde politika faizi yüzde 4,25 seviyesine kadar indiren banka, 2021’in Mart ayından itibaren faizleri kademeli bir şekilde artırarak yüzde 9,5 seviyesine çıkarmıştı.

Döviz Satma Zorunluluğu

Rusya Maliye Bakanlığı, şirketlerin elinde bulunan döviz rezervlerinin yüzde 80’ini satma zorunluğu getirdi.

Rusya Merkez Bankası Sınırsız Para Verecek

Rusya merkez bankası, bugün düzenlemeyi planladığı repo ihalesi programına ilişkin ince ayar ile sınır olmayacağını bildirdi. Banka, Rusya’nın finans kurumlarını hedef alan bir dizi yeni yaptırımın ardından bankacılık sisteminin istikrarlı kaldığını da kaydetti. Merkez bankası, banka kartlarının normal şekilde çalıştığını ve müşterilerin fonlarına her an erişilebileceğini bildirdi. Banka, kredi almak için teminat olarak kullanılabilecek menkul kıymet çeşitlerini önemli ölçüde artıracağını aktardı.

Döviz Piyasaları Açılmayacak

Moskova Borsası döviz ve para piyasası açılışları ertelendi, döviz repo piyasası kapatıldı. Moskova Borsası döviz ve para piyasası işlemlerinin yerel saat ile 10.00’da başlayacağını bildirdi. Normal şartlarda işlemler 07.00’da başlıyordu. Borsa ayrıca, döviz repo piyasası işlemlerini durdurduğunu da açıkladı. ABD Doları/Rus Rublesi paritesinde şu sıralarda işlemler durmuş durumda. 83,919’a kadar yükselmiş olan USD/RUB’da son işlem 82,9501 seviyesinden geçti.

İki Dev Bankadan Rusya’ya Şok

Societe Generale ve Credit Suisse, Rusya’dan emtia ticaretine finansman sağlamayı durdurdular. Avrupa’nın en büyük bankalarından Societe Generale ve Credit Suisse, Rusya’dan emtia ticaretine finansman sağlamayı durdurdular. Societe Generale ve Credit Suisse, Rusya’dan metal ve petrol gibi ham maddelerin alımı için kredi sağlamayacakları. Hollanda’da ING Group ve Rabobank da Rusya ile Ukrayna’dan emtia alımı için kredi verilmesine sınırlama getirme kararı aldılar.

AB’den Rusya Merkez Bankası’na Yasak

Avrupa Birliği (AB), Rusya Merkez Bankası’nın rezerv ve varlıklarının yönetimi ile ilgili işlemleri yasaklama kararı aldı. AB’nin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması nedeniyle hazırladığı yaptırım listesine Rusya Merkez Bankası’nın da dahil edilmesi kararı, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Rusya Merkez Bankası adına veya onun talimatıyla hareket eden herhangi bir tüzel kişi, kuruluş veya organla yapılan işlemlere yasak getirildi. Rusya Merkez Bankası varlıkları ile birlikte rezervlerin yönetimi ile ilgili işlemler de yasak kapsamına alındı. Bununla birlikte AB’nin veya ilgili üye ülkenin finansal istikrarını sağlamak için “kesinlikle gerekli” olması durumlarında yapılacak işlemlere ise izin verilebilecek.

Rusya, özellikle yüksek fiyatlı doğal gaz ve petrol gibi enerji ürünlerinin satışından sağladığı döviz rezervleri ile Batı’nın ekonomik yaptırımlarının etkisini zayıflatmayı planlıyordu. ABD ve Avrupa, Rusya’nın 640 milyar doları bulan rezervlerini de hedefe aldı. Rusya rezervlerinin yaklaşık yarısı Batı ülkelerinde bulunuyordu. Rusya’nın söz konusu rezervlerine erişimi kesilmiş oldu.

Japonya’dan Rusya Kararı

Japonya Merkez Bankası ve Japonya Finansal Hizmetler Ajansı ile yaptığı toplantının ardından konuşan Kanda, “Rusya-Ukrayna krizinde durum bazı insanların beklediğinden daha ağır hale geldi. Uluslararası toplum yaptırımların büyüklüğünün maksimum etkiyi yapacak düzeyde olması gerektiği görüşünü paylaşıyor” dedi.