Editörün SeçtikleriEkonomi

Savaş devam ederken bu ürünlerin fiyatı yüzde 30 düştü!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş bugün 5. Gününü devirirken, halde bazı ürünlerin fiyatı ortalama yüzde 30 civarında düştü. Ülkemizden bölgeye yapılan ihracat durumdan etkilenirken, bu durum salatalık, domates ve biber gibi ürünlerin fiyatının yüzde 30 oranında düşmesine neden oldu.

Konuya ilişkin açıklama Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan tarafından yapıldı. Tavşan, yaptığı açıklamasında Ukrayna ile Rusya arasında meydana gelen savaş, bölgeye yapılan ihracatı da etkiledi.

YÜZDE 20-30 DÜŞÜŞ VAR

Ürün fiyatlarının düşme eğiliminde olduğunu aktaran Tavşan, açıklamasında “Fiyatlarda aşağı yukarı yüzde 20-30 düşüş var. Örtü altı ürünlerde, domates, salatalık ve biber fiyatında düşme var. Normalde bu aylar örtü altı ürünlerin fiyatının yüksek olduğu dönemdir” dedi.

ÜRETİM BÖLGESİNDEKİ FİYATLAR DAHA DA DÜŞÜK

Tavşan, narenciye sezonunun sonuna gelinmesi ile birlikte bu alanda riskin düşük olacağını söyleyerek domates ve biber fiyatının düştüğünü belirterek, “Bu ülkelere bu sezonda domates ve biber çeşitleri ağırlıklı gidiyor. Halde domates ve biberlerin kilogram fiyatı 10 liraya düştü. Bu ürünlerin üretim bölgesindeki fiyatları daha da düşük” ifadesini kullandı.

DÜŞÜŞ HAFTAYA DAHA BELİRGİN OLUR

Tavşan, Rusya’nın bazı ürünleri engellediğini ve buraya ürünlerin bir kısmının Ukrayna ve Belarus üzerinden gittiğini söyleyerek, şu açıklamayı yaptı:

“Savaş durumunun meyve ve sebze üreticisine ciddi etkisi olur. Şimdi iki pazar birden durunca bu da fiyatlara ciddi tesir eder. Havaların ısınması halinde de örtü altı ürünlerde bir anda ürün bolluğu yaşanır. İki etken bir araya gelince fiyatlar ciddi anlamda düşer. Bu da üretici için hiç iyi olmaz. Üretici zarar etmemeli, üreticiyi hayatta tutmalıyız. Örtü altı üretimin zaten maliyeti yüksek. Bu durumda önlem alınması gerekebilir. Üretici mart-nisan aylarında para kazanmalı ki mayıstan itibaren fiyatlar zaten düşüyor. Tüketicinin alım gücü yanında, üreticiyi de düşünmeliyiz”