Dünya

Green Card Başvuru Şartları Nelerdir? Green Card Nasıl Alınır? 2022 Güncel

Green Card başvuru koşulları karta hak kazanabilmek için başvuru yaparak çekilişe katılmak isteyen kişilerin sağlaması gereken koşullardır. 2022 yılında Green Card başvuru şartları aşağıdaki gibidir:

  • Green Card başvurusunda bulunacak kişinin bulunduğu ülke, Amerikan hükümetine bu kartın başvurusunu yapabilen ülkelerden biri arasında olmalıdır. Türkiye, bu ülkelerden biridir.
  • Eğitim durumunun en az lise mezunu olması gerekir.
  • Lise mezunu olmayan ama Green Card başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin ise başvuru yapacakları tarihten önceki son 5 yıl içerisinde uzmanlık gerektiren bir işte en az 2 yıl boyunca çalışmış olmaları gerekir. Ancak bu durumda denklik koşulu aranır. En az 2 yıllık bu iş tecrübesinin Amerika Birleşik Devletleri’nin Çalışma Bakanlığı’na ait meslek unvanları listesindeki unvanları karşılaması gerekiyor. Bu unvan karşılığına göre de bildirim gönderilmelidir.
  • Reşit olmak da aranan koşullardan biridir. 18 yaşından büyük olanlar, kendi şahısları adına başvuruda bulunabilir. 18 yaşından küçük olanlar ise ebeveyn izni ve denetimi ile Green Card başvurusu yapabilir.
  • Yapılacak olan başvurunun Green Card resmî internet sitesinden yapılması gerekir.
  • Kişilerin güncel bir fotoğraf ile başvuruda bulunmaları gerekir. Gerekli ölçülere uygun ve kişinin güncel hali ile örtüşen bir fotoğraf kullanılıyor olmalıdır.
  • Başvuruda bulunan kişiler, başvurunun ardından kendilerine verilen numarayı bir yere not etmeli ya da saklamalıdır. (Kaybedilen numaranın telafisi olmuyor. Yani bu numarayı sadece bir defa alabilirsiniz. Tekrar isteme hakkınız bulunmuyor)

Green Card Nasıl Alınır?

Green Card alabilmek için kişilerin öncelikle gerekli olan şartları yerine getirebiliyor olmaları gerekiyor. Şartlara uymayan kişiler başvuru yapamaz. Amerikan hükümetine Green Card başvurusu yapabilen ülkeler arasında bulunmayan kişiler de Green Card başvurusunda bulunamaz.

Green Card çekilişine katılmak isteyen kişiler, Green Card resmî internet sitesinden ücretsiz bir şekilde başvuru yapabilirler. Yani kişilerin müracaat etmek için herhangi bir şube, firma veya kuruma gitmelerine gerek kalmıyor. Green Card resmî resmi internet sitesine girerek ücretsiz bir şekilde başvuru yapabilir ve Green Card almaya hak kazanabilirsiniz.

Başvuruyu yapacak olan kişiler, tüm aşamaları iyice okuyup öyle geçmelidir. Bu noktada İngilizce gerekiyor, çünkü başvuruda bulunulan site İngilizcedir. Bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde kaydetmeleri gerekir. Ardından da başvuru sonucu beklenir.

2022 Green Card Başvuru Ücreti Ne Kadar?

2022 yılında Green Card müracaatında istenilen ücret gibi herhangi bir talep bulunmuyor. Yani şartları sağlayan herkes, ücretsiz bir şekilde Green Card resmî internet sitesinden başvurusunu yapabilir. Yani Green Card başvurusu ücretsizdir. Ancak bu site İngilizce olduğu için eğer ki kişinin desteğe ihtiyacı olursa aracı kurumlardan yardım alabilir. Bu durumda da araca kuruma talep edilen miktarda ödeme yapılması gerekir.

Green Card başvurusunun ardından çekilişe hak kazanan kişilerin, Amerika’ya gitmek üzere başvuru aşamasına bazı ödemeleri yapması gerekir.

Green Card Başvurusunda İngilizce Zorunlu Mu?

Green Card müracaatında dil bilmek gibi bir zorunluluk tutulmuyor. Yani başvuru esnasında kişinin İngilizce bilmesine gerek yoktur; ancak çekilişin ardından Green Card almaya hak kazanan kişi, İngilizce yeterliliğini sağlamalıdır.

En Çok Green Card Çıkan Kişiler Kimlerdir?

Green Card hakkını en çok elde eden kişiler hakkında kesin bir cevap verilemez. Amerikan hükümetinin uygun gördüğü ülkelerde bulunan kişilerin başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunan bu kişiler arasından da rastgele 110 bin kişi seçilir ve çekiliş hakkı da bu kişilere tanınır. Ardından da çekiliş sonucuna göre 55 bin kişi, Green Card almaya hak kazanır. Tamamen çekiliş sonucuna bağlı olan bir durum olduğundan dolayı bu hakkı en çok elde edebilen kişiler gibi bir durum olmuyor.