Ekonomi

Otomobil almayı düşünenlerin dikkatine! BDDK düzenlemeyi duyurdu, taşıt kredilerinde yeni dönem başladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), otomotiv sektörünü canlandırmak için harekete geçti. Otomobil fiyatlarında yaşanan yüksek oranlı artışlar ve bankaların sunduğu taşıt kredilerindeki sınırlamalar nedeniyle otomotiv sektörü duraksamaya başlamıştı. Sektörün yeniden canlandırılması için BDDK harekete geçti ve gelen düzenlemeler ile birlikte otomotiv sektörü yeniden ayağa kalkmaya başladı. BDDK, otomobil kredileri için aldığı yeni kararı duyurdu ve böylece, yeni düzenleme ile kredi limitleri ve vade sınırlamalarında değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklik hızlı bir şekilde taşıt kredilerine de yansıdı.

BDDK Yönetmelikte Düzenlemeye Gitti

BDDK tarafından, Kredi Yönetmeliğinin 12/A maddesinin ikinci fıkrası ile Finansal Kurumsal Yönetmeliğinin 11/A maddesinin birinci fıkrasında düzenleme ve değişiklik yapıldı. Yönetmelikte yapılan değişiklikle birlikte taşıt teminatlı krediler haricinde, tüketicilere binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak olan taşıt kredilerinde ya da finansal taşıt kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranının baz alınmasına karar verildi. İlgili karar değişikliğinde taşıt fiyatlarında alt limit de 400 bin TL olarak belirlendi.

Aracın Nihai Fatura Değeri Baz Alınıyor

BDDK, Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti. Bu değişikliğe göre kredi tutarının taşıtın değerine oranının ve vade sınırlarının belli kıstaslara göre düzenlenmesine karar verildi. Alınan karara göre nihai fatura değeri 400 bin TL ve daha altında olan taşıtlarda %70’i aşmamasına ve vade sınırının 48 ay olmasına karar verildi. Öte yandan nihai fatura değeri 400 bin TL ile 800 bin TL arasında olan taşıtlarda %50’yi aşmamasına ve vade sınırının 36 ay olmasına karar verildi.

Fiyat Yükseldikçe Vade ve Genel Tutardaki Oran Düşüyor

BDDK’nın yönetmelikte uyguladığı değişiklik ile birlikte araç fiyatları yükseldikçe, vade ve genel tutardaki oranlarda düşüş olmasına karar verildi. Böylece nihai fatura değeri 800 bin TL ile 1,2 milyon TL arasında olan taşıtlarda %30’u aşmamasına ve vade sınırının da 24 ay olmasına karar verildi. Öte yandan nihai değeri 1 milyon TL’nin üzerinde olan taşıtlar için ise vadelerdeki düşüşler 12 ay ile sınırlandırıldı. Nihai değeri 1,2 milyon ile 2 milyon TL arasında olan taşıtlarda %20’yi aşmamasına ve vade sınırının da 12 ay olmasına karar verildi.