Ekonomi

Yüzde 233 Zam Geldi! En Büyük Darbeyi Bilet Fiyatları Aldı!

Akaryakıt fiyatlarına peş peşe gelen zamlar ve köprü-otoyol ücretleri en çok şehirlerarası otobüs firmalarını vurdu. Otobüsler tam dolmazken bilet fiyatları yüzde 233 zamlandı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Batılı ülkelerinin yaptırımları ve hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle petrolle birlikte akaryakıt fiyatları da tırmanmaya başladı. Akaryakıt fiyatlarının 20 TL’ye dayandığı şu günlerde zamlar her şeye olduğu gibi şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarına da büyük darbe vuruyor. Öyle ki en ucuz bilet 80, en pahalı bilet ise 450 lirayı buldu. Otobüsçüler özellikle mazottaki KDV’nin ve köprü-otoyol geçiş ücretlerinin düşürülmesini talep ediyor.

Vatandaş Bilet Almakta Zorlanıyor

Yolcular da fiyatları görünce şaşkına uğruyor. Geçen seneye kıyasla fiyatların 2-3 katına çıktığını söyleyen vatandaşlar, artık seyahat etmekte bile zorlandıklarını dile getirdi.

“Köprü Ve Otobanlardaki Geçiş Ücretlerini İndirmek Lazım”

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan yaptığı açıklamada “Otobüslerin tekerlekleri dönememeye başlayacak ileride. Sadece mazot zamları değil; otoban giriş-çıkışları ve köprüler de bizi çok etkiledi. Ayrıca sadece mazot, köprü ve otoban geçiş ücretleri değil de değil; başka ilave zamlar da etkiliyor. Vatandaşın da maddi yönden gücü olmadığı için seyahat özgürlüğüne kavuşamıyor, istediği yere gidemiyor. Bu durumda da otobüsler boş gidip geliyor. Zamları yapacağımıza, bence otobüslerdeki maliyetleri aşağı çekmek lazım. Nasıl olur bu? Mesela mazotta ÖTV ve KDV’yi düşürmek lazım. Biletlerdeki yüzde 18 KDV’yi indirmek lazım. Köprü ve otobanlardaki geçiş ücretlerini indirmek lazım” dedi.

Birol Özcan yaptığı açıklamadaki satırbaşları şu şekilde;

“Zam Yaptığın Zaman Yolcunun Cebindeki Parayı Almış Oluyorsun”

“Maliyetleri aşağı çekersen biz zam da istemiyoruz. Zam yaptığın zaman yolcunun cebindeki parayı almış oluyorsun, onlar da seyahat edemiyorlar. Mesela ben hayret ediyorum; Günde 1000-1100 otobüs bu otogardan kalkıyor, bunun 300-400’ü Trakya’ya gider. Kalanı Anadolu’ya veya Akdeniz’e gider. Bizi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden niye geçirmiyorlar? 70 kilometre uzaklık farkı var. Bir otobüs Ankara’ya seyahatte 70 kilometre gidiş, 70 kilometre dönüş olmak üzere toplamda fazladan 140 kilometrelik mazot yakıyor. Bu maliyetleri aşağı indirmek lazım.

“Bu Rakam 900-950 Lirayı Bulacak”

Bir otobüsün sadece Osmangazi Köprüsü’nden geçip İzmir’e gidişi 871 liraya mal oluyor daha önceki fiyatlarla. Şimdi zam geldi, bu rakam 900-950 lirayı bulacak. Bir bu kadar da dönüş masrafı var sadece otoban ve köprü parası. Sadece Osmangazi. Yavuz Sultan Selim hariç. Buna karşılık nasıl fiyat isteyeceksin? Biz utanıyoruz yolcuya fiyat vermeye. Utanmaya başladık.

“Hafta Sonları Hariç Yolcumuz Yok”

Şu anda hafta sonları hariç yolcumuz yok. Çok düştü. Covid-19’dan önce İstanbul Esenler Otogarı’na kış aylarında günde 1300-1500 otobüs girip çıkıyordu. Yaz aylarında bu sayı 2300’lere yükseliyordu. Bayramlarda ve sömestre tatillerinde 2800’lere kadar çıkıyordu. Şu anda 1000-1100 civarında gidiyor. Onda da otobüslerin doluluk oranları yüzde 100 değil.”