Ekonomi

Su Faturası Ödeyemeyenlere Destek Geldi! Bütçenize İlaç Gibi Gelecek Su Faturası Yardımı Desteği!

Türkiye’de artan enflasyon ve yükselen döviz kurları ile birlikte vatandaşların birçok gider kalemi de zamlarla karşılaştı. Bu zamlar arasında en önemlilerinden biri de faturalara gelen zamlar oldu. Başta elektrik zamları olmak üzere doğalgaz ve su faturalarına gelen zamlarla vatandaşlar maddi sıkıntılar yaşamaya başladı. Ancak bu duruma bir çözüm getirmek isteyen belediyeler de çeşitli yardım ve destek yollarıyla ihtiyaç sahibi ailelerin su faturalarına destek olarak bu giderlerin azaltılmasına katkıda bulunmaya başladı.

Su Faturaları İçin Destek Ödemeleri

Su faturası yardımı, bazı illerde uygulanıyor ve engelli ya da maddi yardıma ihtiyacı olan ailelere yönelik yapılıyor. Nakdi olarak yapılan yardımlar, ilk olarak muhtaç ailelere yönelik sağlanıyor. Burada yoksul ailelerin su giderlerinin yarısının karşılanması amaçlanıyor ve belediyeler de bu desteklerini sunuyor. Bu destekler sayesinde yardıma muhtaç olan aileler, su faturalarının sadece yüzde 50’sini ödüyor. Ancak bunun için yardımdan yararlanacak olan kişinin ikamet ettiği hanenin su aboneliğinin kendi üzerine kayıtlı olması gerekiyor.

Su Faturası Desteği İçin Başvurular

Su faturası yardımlarından yararlanmak isteyen vatandaşlar ister ilgili kurumlara giderek isterse de E-Devlet üzerinden başvuruda bulunabiliyor. Bu başvurularda kişilere bir başvuru formu veriliyor ve bu formun eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması gerekiyor. Söz konusu formda sağlık bilgileri, gelir bilgileri, hanede yaşayanların sayısı gibi bilgiler yer alıyor. Formu eksik ya da yanlış dolduranların başvuruları geçersiz olarak kabul ediliyor. İsteyen vatandaşlar ALO 153 Beyaz Masa ya da 444 00 93 numaraları aracılığıyla, telefonla da başvuru gerçekleştirebiliyor.

Ödemeler Kimlere Ne Kadar Yapılıyor?

Su faturası desteği, yoksul ailelere ya da engelli bireylere veriliyor ve bu destekler su giderlerinin yüzde 50’sinin belediye tarafından karşılanmasını sağlıyor. Ancak belediye bu noktada su faturalarının miktarını da dikkate alıyor ve yalnızca 50 TL ile 110 TL arasındaki faturaların yarısı ödeniyor. Kalan tutarlar ise kişinin kendisi tarafından ödeniyor. Su faturası desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların aşağıdaki şartlardan en az birini karşılaması gerekiyor:

  • 1005 ve 3292 sayılı Kanuna dayalı aylık alanlar,
  • Hanesinde bakıma muhtaç engelli birey olanlar,
  • 2330, 5434, 3713 sayılı Kanunlar kapsamında maaş alanlar ve vazife ya da harp malulleri ya da bu kişilerin yetim veya dul yakınları,
  • Yüzde 40 ve üzerinde engeli bulunan kişilerin sağlık raporları,
  • Engelli kişi adına vasilik belgesi,
  • TC kimliği ya da nüshası.