Ekonomi

Elektrik destek ödemelerinde şartlar belli oldu! Elektrik faturası için 206 TL’lik yardım ödemeleri başladı

2022 yılının gelişi ile birlikte enflasyon verileri de hızla artış gösterdi. Artan küresel enflasyonun yanı sıra TÜİK verilerine göre Türkiye’de enflasyon da Şubat ayında yıllık %54,44 seviyesine kadar yükseldi. Türkiye’de enflasyon 20 yılın zirvesinde kaydedilirken, döviz kurlarında da dalgalanmalar yaşandı. Ekonomik anlamda yaşanan zorlu süreçlerle birlikte vatandaşların birçok gider kalemine zamlar da yansımaya başladı. Bu zamlar arasında 2022 yılında en çok öne çıkanlardan biri de elektrik faturalarına yansıyanlar oldu. Ancak elektrik faturası ödemelerinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara elektrik destek ödemeleri yapılıyor ve bu sayede vatandaşlar, elektrik giderlerinde biraz olsun nefes alabiliyor. İşte detaylar…

PTT Şubelerinden 206 TL’lik Destek Alınabilecek

Hatırlanacağı üzere elektrik faturaları için destek ödemeleri yapılacağı daha önce açıklanmıştı. Devlet tarafından ihtiyaç sahibi dar gelirli aileleri kapsayan bu destek ödemelerinin şartları belirlendi ve öte yandan E-Devlet üzerinden başvuru yapılabileceği de duyuruldu. E-Devlet üzerinden yapılan başvuruların kabul edilmesi durumunda, destek ödemelerinde hak sahipliği elde eden vatandaşlara yönelik, 4 kişilik aile için 206 TL ödeme yapılacağı belirtildi. Başvurusu onaylanan ve şartları karşılayan vatandaşlar, PTT şubelerinde elektrik faturalarını ve kimliklerini ibraz ederek bu destek ödemelerinden yararlanabilecek.

Destek Ödemesine Nasıl Başvuru Yapılır?

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, doğalgaz destek ödemeleriyle ilgili çeşitli bilgiler vermişti. Bu bilgilerde, destek ödemeleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden başvuruların kabul edileceği de bildirilmişti. Doğalgaz destek ödemelerinde olduğu gibi, elektrik destek ödemelerinde de SYDV üzerinden başvurular yapılabilecek. Başvurusu kabul edilen vatandaşlara, hane halkına göre ve elektrik tüketim miktarına göre destek ödemesi yapılacak.

Kimler Elektrik Destek Ödemesi Alabilecek?

PTT üzerinden yapılan ödemeler, 1-2 kişilik aileler için 106 TL tutarında ve 3-4 kişilik aileler için de 206 TL tutarında gerçekleştirilecek. Elektrik destek ödemelerinden yararlanmak isteyen vatandaşların bazı şartları da karşılıyor olması gerekecek. Buna göre; eşi vefat etmiş kadınlar, muhtaç asker aileleri, öksüz/yetim asker çocukları, şartlı eğitim – şartlı sağlık programı, çoklu doğum yardımı, engelli aylığı, yaşlı aylığı, engelli yakını aylığı, 65 yaş üstü muhtaç kişiler kapsamlarında yardım ödemeleri alan vatandaşlar elektrik destek ödemelerinden yararlanabilecek.