Ekonomi

3D Ödeme Ne Demektir? Özellikleri

3D ödeme online ödeme süreçlerinde sizlere daha sağlıklı bir ödeme hizmeti sunan 3 boyutlu güvenlik sistemi demektir.

Son dönemlerde online alışverişe yönelme artmışken internet üzerinde kullanılan veya kayıtlı kalan kartlar üzerinden birçok dolandırıcılık süreçleri oluyordu. Haberimiz olmadan kartlar üzerinden yapılan alışverişler, para çekimleri gibi insanları online alışveriş platformundan uzaklaştıracak problemlerin önüne geçmek amacıyla kart sahibi, alışveriş yapılacak kurum ve anlaşmalı banka arasında yapılmış bir güvenlik yöntemi olarak 3D ödeme hayatımıza girmiştir.

Çok kısa sürede hemen hemen her alışverişte kullandığımız bu yöntem sayesinde artık dolandırıcılık süreçlerine izin vermeden rahatça alışveriş yapabiliyoruz.

3D Ödeme Özellikler Nelerdir?

3D ödeme özellikleri şunlardır:

  • Online alışveriş sırasında kart bilgilerinizin yabancı kaynaklar tarafından ele geçirilmesini engeller.
  • Alışverişi tamamlayıp ödeme sürecine geldiğiniz zaman sisteme kayıtlı olan cep numaranıza gönderdiği şifrenin ekrana girilmesini ister. Eğer şifre girilmezse ödemenin onaylanmasına izin vermez.
  • 3D ödeme özellikleri olan sitelerin daha fazla tercih edilmesini sağlar. Hatta birçok kişi siteden alışveriş yapmaya başlamadan önce ödeme yöntemlerine bakarak karar verir.
  • Alıcıyı mağdur edecek her türlü problemin önüne geçerek sistem tarafından yapılacak iadelerin daha kolay bir hale gelmesini sağlar.

Online alışverişlerin en büyük sıkıntı olan ödeme süreçlerini daha güvenilir bir hale getiren 3D ödeme sistemi her geçen gün daha fazla tercih edilmektedir.

3D Ödeme Nasıl Kullanılır?

3D ödeme yapma alışverişin tamamlanması sonucunda sayfanın en altında karşınıza çıkan ufak bir yazı şeklinde gözükmektedir. ‘3D ile güvenli ödeme yapın’ şeklinde yer alan uyarıya tıkladığınızda sistemde kayıtlı olan cep telefonunuzun belli bir kısmını göstererek şifre gönderimi konusunda sizden onay istemektedir. Onay işlemini gerçekleştirdikten sonra tek kullanımlık gelen şifreyi ilgili yere yazıp onaylama yaptığınız takdirde 3D ödeme işleminiz gerçekleşmiş oluyor. Hem oldukça kolay hemde normal ödeme seçeneklerinden oldukça güvenli bu yöntem artık her yerde kullanılmaktadır.

3D Ödeme Yöntemine Nasıl Başvurulur?

3D ödeme yöntemi, başvuru ile kişinin kendi kartına bu özelliği eklemesi ile olur.

Eğer şahıs olarak bu işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız kartını kullandığınız banka ile iletişime geçerek 3D özelliğini kullanmak istediğinizi belirtebilirsiniz.

Eğer bir kurum olarak bu işlemi yapacaksanız sanal pos kullanımı yapılan bankanın müşteri temsilcileri ile görüşme sağlayarak daha kısa sürede sonuç alabilirsiniz.

3D Alışveriş Siteleri için Neden Önemli?

Alışveriş sitelerin 3D önemi özellikle alışveriş yapmak isteyip kart numarasını sisteme girmekten tereddüt eden belli bir oranın rahatlıkla alışveriş yapmasını sağlaması nedeniyle çok büyüktür. 3D yöntemini kullanan sitelerin alışveriş süreçlerinden çok daha fazla tercih edildiği bir gerçektir. İlk zamanlar belirli sitelerde görülen bu ödeme yöntemi artık her sitede karşımıza çıkmaktadır.

Alıcı ve satıcı arasından daha önceden yaşanan farklı sorunlara da çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Alışveriş yapıldıktan sonra ödemenin kendisi tarafından yapılmadığını öne süren alıcıların geri iadeleri ile uğraşmak ve zorlu süreci yönetmek firmalar için zorlayıcı bir durumdu. 3D Ödeme ile bu sorunların önüne geçmek mümkün oldu. 3D ödemelerinde işlemin tamamlanması için kişinin sistemde bizzat kayıtlı numarasına gelen şifre ile işlem tamamlandığı için bu ödemenin kendisi tarafından yapılmadığını öne sürme hakkıda kalmamış oluyor.

Bu ödeme yöntemi sayesinde hem alıcı hem de satıcı olarak gönül rahatlığı ile online alışveriş süreçlerinde kayde değer bir ilerleme sağlanmış ve güvenli ödeme yöntemleri online alışverişe sıcak bakmayan kişileri alışveriş yapmaya yönlendirmiştir.